ІОАННУ ГЕОРГІЮ ПІНЗЕЛЮ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

P9191524Культурно-історична спадщина Тернопільської землі багата спогадами про майстрів, які жили і творили у Бучацькому районі. Так у неділю в м. Бучач увіковічили нашого видатного майстра великої барокової монументальної скульптури ХVІІІ століття Іоанну Георгію ПІНЗЕЛЮ

У неділю 16 листопада 2014 року о 13:00 у м. Бучач, на площі біля міської ратуші, відбулося відкриття пам’ятника видатному майстру великої барокової монументальної скульптури ХVІІІ століття Іоанну Георгію ПІНЗЕЛЮ.

Місце встановлення пам’ятника є символічним, адже саме на кутах Бучацької ратуші були встановлені роботи великого майстра.
Автором ідеї та меценатом створення пам’ятника став місцевий житель та активіст просвітницької роботи Василь Бабалу. Реалізувати задум увіковічення історичної особи та всесвітньо відомого митця погодився заслужений скульптор України Роман Вільгушинський.
Передумовою виникнення ідеї щодо створення пам’ятника великого маестро І.Г.Пінзеля було визнання у всьому світі робіт монументальної скульптури українських культурних цінностей на виставці у каплиці Сен-Шапель, що входить у комплекс Лувру (Париж) де було представлено 27 робіт Пінзеля з яких 11 були створені ним у Бучач.
З історії відомо, що Пінзель у своїй творчості керувався прийомами майстрів величної епохи Відродження, коли автори вводили свої автопортрети у сюжети власних композицій, щоб повстати перед очима наступних поколінь (як і Мікеланжело). Він зобразив свій автопортрет у вигляді трагічної маски на здертій шкірі апостола Варфоломея «Алегорія Мужності». Це ще раз підтверджує постать трагічного генія.

Завдяки працям Пінзеля Бучацький край, який здавна багатий туристичними родзинками, отримав новий бренд, що зробить його ще привабливішим як в Україні так і за кордоном.