ВІДЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ЗАСНУВАННЯ МІСТА

P4152517У День заснування міста та День визволення Тернополя – 15 квітня у картинній галереї мистецького закладу "Бункермуз" відбулася зустріч громадських ініціатив та друзів Тернопільських замків.


У День заснування міста та День визволення Тернополя – 15 квітня у картинній галереї мистецького закладу"Бункермуз" відбулася зустріч громадських ініціатив та друзів Тернопільських замків. Захід організувала туристична агенція «Коза-плей». Метою зустрічі стало обговорення збереження та популяризація архітектурної спадщини краю. Тернопільщина - край фортець і палаців. Відомо, що тут збереглося 34 замкові споруди, а це третина замків України. Проте майже сотня повністю знищена чи лежать у руїнах. Тож, на запитання як зберегти та популяризувати те, що маємо шукали відповіді ті, хто небайдужий до збереження замків Тернопілля.
Розпочалася зустріч за чаюванням в «Бункермуз» та вступного слова Ігора Мамуса – співвласника та «духовного – наставника» одного з найвідоміших закладів Тернополя «Коза бар». Ігор розповів, що мав на меті зібрати всіх небайдужих до нашої історичної спадщини та в ході дискусії, генерування ідей обговорити існуючі проблеми та спільно спробувати знайти шляхи їх розв’язання. «Я дуже радий сьогодні такій неформальній атмосфері та кількості присутніх гостей», ми розробили карту Тернополя у вигляді гри, плануємо розмістити її в барі « Коза» та інших розважальних закладах, карта є цікавою, доступною та дуже зручною, туристи зможуть носити її з собою навіть у портмоне. У місті та області, зокрема, є багато заходів які варто показувати та пропагувати серед молоді, я радо підтримую культурні та різні громадські проекти та старатимусь всіляко сприяти новітнім соціальним ініціативам, тому уважно вислухаю кожну із ідей» - наголосив Ігор.
Назар Яворський – заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту і туризму облдержадміністрації звернув увагу слухачів на те, що туризм на сьогодні – це не лише природні багатства та архітектурна спадщина – це галузь економіки, яка має активно розвиватися. Маючи великий туристичний потенціал, досвід передових країн ми зобов’язані орієнтуватися на створення якісного туристичного продукту. Нам потрібно формувати робочу групу з представників громадськості, бізнесу та влади. Лише спільними зусиллями ми сформуємо команду, яка в майбутньому запрацює , як єдиний механізм.
Свої ідеї та пропозиції також висловили Ярослав Пелихатий - заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігій та національностей облдержадміністрації, Василь Зорик - директор Бережанського ДІАЗу, а також наукові працівники музеїв, історики, краєзнавці мистецтвознавці та мандрівники.

Учасники зустрічі подякували за можливість обговорити ті чи інші болючі питання та надали пропозиції щодо заходів, які можна проводити на територіях замків. Зокрема, фестивалі, молодіжні квести , пленери художників, виставки, театралізовані дійства, бали випускників, тематичні вечірки, творчі зустрічі, тощо. Після завершення обговорення всі запрошені мали можливість прогулялися до Тернопільського замку та взяти участь у символічному започаткуванні муніципального музею міста Тернополя.

P4152509P4152519P4152526P4152533P4152532P4152528