Всеукраїнський фестиваль лемківської культури "ДЗВОНИ ЛЕМКІВЩИНИ" 3-5 серпня

Фестиваль «Дзвони Лемківщини» – це не проста забава. Це можливість відвернутися від історичного забуття.

Так характеризує фестиваль «Дзвони Лемківщини» голова облдержадміністрації Степан Барна. За його словами, в силу певних життєвих обставин, асиміляційної політики лемків, холмців, надсянців чи то польська комуністична влада, чи то радянська влада намагалися знищити. Тепер же маємо докласти зусиль, щоб культурні, історичні, мовні традиції, котрі стосуються лемків, стали надбанням українського народу.

«Фестиваль «Дзвони Лемківщини» – це якраз спроба спинити цей асиміляційний процес. І для мене дуже важливо, щоб ми пам’ятали не лише цю подію, а й знали й згадували визначних постатей, які є представниками лемківської культури, бо вони зробили неоціненний внесок в історію українського народу. Це і Михайло Вербицький, Никифор Дровняк, владика греко-католицької церкви Сильвестр Сембратович та інші», – зазначив Степан Барна.

Він також наголосив: ми повинні об’єднати всі покоління українців для того, щоб відродити історичну пам'ять нашого народу! І це є головним гаслом лемківської ватри. «Саме тому тепер ми намагаємося відобразити у фотографіях обличчя тих лемків, котрі народилися на своїх етнічних територіях, зробити також відеофіксацію спогадів людей, котрі приїхали спеціально на фестиваль», – розповів голова ОДА.

Тому, власне, під час фестивалю працює знімальна група та фотографи, які шукають лемків та збирають їхні спогади, думки та враження. А вони, насправді, гіркі до болю..

Відділ туризму взяв активну участь в організації та проведенні фестивалю, адже на таких фестивалях завжди багато туристів. Літо якраз у самому розпалі, тому ми розмістили інформаційно-туристичну стійку на фестивати та розповідали людям чому вони мають відвідати саме Тернопільщину.

Останнє редагування 06.08.2019

Поширити