«СУЧАСНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТУРЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ МОЛОДІЖНОГО РЕСУРСУ»

15 жовтня 2015 року у Вишнівецькому палаці розпочала свою роботу Міжнародна науково - практична конференція на тему: «Сучасні особливості формування і управління інноваційним потенціалом регіонального розвитку туризму та рекреації із залученням молодіжного ресурсу», організаторами якої виступили Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада, Тернопільська міська рада, Тернопільський національний технічний університет ім. І.Пулюя, Національний заповідник «Замки Тернопілля».


У конференції взяли участь близько 100 учасників. Науковці з України, Польщі, Литви, Грузії та Бельгії ділилися досвідом та ідеями, щодо розвитку туризму у своїх країнах.
Привітав гостей та учасників заходу голова обласної державної адміністрації Степан Барна. «Тернопільщина має чим пишатися, адже у нас зосереджена значна частина замків, палаців, святинь різних конфесій, - зазначив Степан Барна. Нам є що запропонувати потенційним інвесторам, ми готові створити бізнес на основі туризму та працювати в напрямку проведення організаційних заходів. Тому, такі зустрічі з представниками інших країн для нас є дуже важливими і ми проводитимемо їх і надалі», наголосив голова облдержадміністрації Степан Барна.
«Перше, що кидається в очі на Тернопіллі, – це надзвичайна краса цього куточку України, - підкреслив консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запьор. Прекрасні краєвиди, храми, давні споруди. Та є одне «але»,- невпорядкованість багатьох туристичних об’єктів – пам’яток архітектури та природи. Я бачив замок в Острозі, Дубно. І бачив, замок у Бережанах. Картина сумна. Розумію, що Україна не має коштів на реставрацію замків в час війни, але хоча б епізодично щось треба робити. Адже пам’ятки архітектури – це капітал не тільки нинішнього покоління, але й ваших дітей та внуків.
Радилися учасники конференції, як привабити підприємців до сфери туризму. Науковець із Польщі - професор технічного університету м. Катовіце Генріх Брандендург стверджував, що Тернопіллю потрібно створити спільні європейські зони із країнами ЄС. Корисним для Тернопілля був би досвіт низки країн Європи, де музейні експозиції створюють на базі діючих підприємств, де виставляються для огляду унікальні технології або збережені виробництва за технологіями попередніх років, які користуються грантовою підтримкою. Так рекомендують робити і працівникам туристичної сфери Тернопілля, - максимально використовувати усі туристичні об’єкти.
Учасники конференції зійшлися на думці, що серед важливих перепон розвитку туризму стоїть і законодавча неврегульованість, відсутність загальної концепції державної і регіональної стратегічної політики розвитку туризму, дефіцит інвестицій. Потрібно розробити чітку державну політику в галузі туризму, яка сприятиме соціально-економічному розвитку галузі.
На другий день 16 жовтня 2015 року учасники конференції працювали у Збаразькому замковому палаці. Заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму – Назар Яворський зазначив: «Туризм на Тернопіллі може і повинен бути джерелом наповнення місцевих бюджетів, засобом загальнодоступного і повноцінного відпочинку, оздоровлення та ознайомлення з історико-культурною спадщиною нашого краю. Проводячи такі зустрічі ми прагнемо налагодити міжнародні партнерські відносини та дізнатись, як краще використовувати туристичний потенціал, яким ми володіємо. Нам є над чим працювати і роботи ще дуже багато, ми врахуємо усі ваші зауваження та побажання. Сподіваємось, що проводячи такі конференції, налагоджуючи партнерські відносини, обмінюючись досвідом, заключаючи договори про співпрацю ми піднімемось на новий рівень та створимо туристичні продукти, які задовольнять потреби, як вітчизняного так і іноземного туриста, будуть конкурентоспроможними та виведуть Тернопілля на міжнародний туристичний ринок», наголосив Назар Яворський.
В ході Міжнародної науково-практичної конференції почесні гості побували на кількох екскурсіях історичними місцями області, зокрема побачили такі культові споруди, як Кременецький єзуїтський колегіум, Богоявленський монастир, пройшлися залами Вишнівецького палацу та казематами Збаразького замку і мали прогулянку вулицями файного міста Тернополя.

Останнє редагування 17.11.2015

Поширити