На Тернопільщині звучали "Дзвони Лемківщини"

Тисячі лемків та поціновувачів унікальної культурної спадщини цієї самобутньої етнографічної групи українців зібралися 1-2 серпня на Монастирищині, де вже в одинадцяте проходив фестиваль “Дзвони Лемківщини”.

/

Учасників та організаторів масштабного мистецького дійства привітав голова обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь.


“Щиро вітаю всіх, кого зібрали у цьому урочищі “Дзвони Лемківщини”. Цей фольклорний фестиваль із кожним роком набуває дедалі більшої популярності. Переконаний, що ці дзвони й надалі скликатимуть сюди тих, кому небайдужа історія, культура, минуле, сучасне та майбутнє України. Вірю, що фестивальні традиції примножуватимуться та міцнітимуть. Цього потребує лемківська громада, цього потребує Тернопілля, цього потребує наш народ!”, - сказав у вітальному слові голова облдержадміністрації.


Юрій Чижмарь подякував всім хто свято береже пісню, говірку, традиції та звичаї своїх предків, та наголосив, що сьогоднішнє свято присвячене сторіччю від дня народження відомого поета, лемка Богдана-Ігора Антонича.


Як відзначив один із учасників фестивалю, говорячи про Антонича: “Любов цього талановитого чоловіка до рідної Лемківщини була настільки великою, що він – син священика, поетично переніс євангельський сюжет народження Спасителя до маленького містечка Дукля, а волхвів Каспара, Балтасара і Мельхіора зробив лемками, поселивши їх у віршованих строфах: “Народився Бог на санях в лемківськім містечку Дуклі. Прийшли лемки у крисанях і принесли місяць круглий”...


Також до присутніх звернулися голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, заступник міністра культури та туризму України Ольга Бенч, представники етнічних організацій українців з-за кордону.


Після офіційної частини та спільної молитви, всі добрі побажання полинуло до неба з полум’ям ватри, яку запалили представники молодшого та старшого покоління учасників фестивалю.


Цей вогонь горів впродовж всього свята, щоб побачив увесь світ - лемки є, їхній дух не зламано, а “Дзвони Лемківщини” ще не раз скличуть на Лемківську ватру синів та доньок землі, розташованої у гірських Бескидах, між ріками Сян і Попрад...

/Прес-служба ТернОДА