Тернопільщина урочисто відзначила 360-річчя Зборівської битви

В урочистостях взяли участь голова Верховної Ради Володимир Литвин, голова обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь, керівники області, народні депутати України.

/

Центральні заходи урочистостей пройшли у суботу в Зборові. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулося Богослужіння, після якого велелюдна святочна громада на чолі з керівниками області пройшла ходою містом, поклавши квіти до пам'ятників Тарасу Шевченку, Богдану Хмельницькому та підніжжя Великої козацької могили, де відбулося народне віче Боже великий єдиний, нам Україну храни.


Виступаючи на вічі, голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь зачитав вітання Президента України Віктора Ющенка учасникам, гостям і організаторам святкування 360-річчя Зборівської битви.


Звертаючись до учасників свята, голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь висловив слова вдячності Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру України за увагу цієї історичної дати та відповідні укази і постанови, спрямовані на її відзначення.


Істрія дає нам великі уроки, наголосив Юрій Чижмарь, адже 360 років тому, Богдан Хмельницький – справжній українець – об’єднавши українські землі та козаків, зміг здобути під Зборовом історичну перемогу, що дало можливість відновити Українську державу, котра здобула міжнародне визнання і мала вже на той час ознаки республіки.


Водночас Юрій Чижмарь зазначив, що не слід забувати й інші уроки історії, коли через понад сто років після тих подій, у 1775 році, російська цариця Катерини видала маніфест, який офіційно сповіщав про ліквідацію запорізького козацтва і заборону навіть його самої назви.


Проводячи паралель із сучасними політичними подіями, голова облдержадміністрації закликав українців до об’єднання заради збереження та утвердження єдності, незалежності та суверенітету України, завершивши свій виступ словами пісні-молитви: „В єдності сила народу, Боже, нам єдність подай!”


Виступаючи на народному вічі під час відзначення 360-річчя Зборівської битви, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив: «Я переконаний, що ця подія мала б стати – не формально, а по суті, великим святом всього українського народу. Адже саме тут багато десятиріч тому було закладено надійні підвалини України як держави. Сьогодні як ніколи ми повинні повертатися до наших першовитоків, наших джерел, перейматися гордістю за наших попередників, наснажуватися надією і прагненням жити і працювати в ім`я утвердження держави».


Володимир Литвин закликав до відповідальності та внеску кожного в утворення Української держави, що дозволить перейти у нову якість державного будівництва, утвердження України не лише за атрибутами, а по суті, за її внутрішнім змістом і наповненням.


На народному вічі також виступили голова обласної ради Олексій Кайда, народні депутати Юрій Костенко та Василь Деревляний, голова ВО „Свобода” Олег Тягнибок, Верховний отаман Українського козацтва Ігор Вардинець, інші промовці, а також відбулася посвята в українські козаки.


В рамках відзначення 360-ої річниці перемоги військ Богдана Хмельницького у битві під Зборовом також відбулися VIIІ-ий Всеукраїнський фестиваль козацької пісні „Байда”, Міжнародний військово-історичний фестиваль „Зборівська битва”, підчас якого було здійснено реконструкцію самої Зборівської биви, виступи Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Григорія Верьовки, проведення різноманітних театралізованих дійств та Богатирського турніру на призи Василя Вірастюка, діяло містечко народних майстрів України та Тернопільщини.

/Прес-служба ТернОДА