У Кременці урочисто відзначили 200-річчя від дня народження Юліуша Словацького

У м. Кременці відбулося урочисте відзначення 200-річчя від дня народження Юліуша Словацького за участю офіційних делегацій України та Польщі. У заходах взяв участь заступник голови облдержадміністрації Федір Шевчук.

/

Протягом трьох днів 4-6 вересня, у м. Кременці відбувалися культурно-мистецькі заходи, приурочені 200-річчя від дня народження видатного польського поета першої половини ХІХ століття Юліуша Словацького.


На головні урочистості, які пройшли у неділю, прибули офіційні делегації України та Польщі. Гостями свята стали заступник міністра культури і туризму України Тимофій Кохан, голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрій Савчук, заступник міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Томаш Мерта, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський, представники літературних та мистецьких кіл двох країн.


Розпочалися урочистості Богослужінням, присвяченим вшануванню 200-річчя від дня народження Юліуша Словацького, яке відбулося у римо-католицькому костелі Св.Станіслава. Відтак українська та польська делегації поклали квіти до могили матері поета Саломеї Словацької на Туницькому кладовищі.


Урочистою ходою учасники свята пройшли центральною вулицею м. Кременця до пам’ятника Т.Шевченку, де відбулася церемонія покладання квітів.


На фасаді Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Шевченка, колишнього Кременецького ліцею, у церкві якого був охрещений Юліуш Словацький, заступники міністрів двох країн урочисто відкрили пам’ятну таблицю, яку освятили представники Римо-Католицької Церкви, а священик УПЦ Київського патріархату відслужив молебень.


Відтак по дорозі до обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького учасники урочистостей долучилися до вже традиційного для Кременця „Свята вулиці Словацького”. Виступи аматорських художніх колективів та камерного оркестру школи мистецтв ім.. М. Вериківського, виставки робіт майстрів образотворчого мистецтва, книг та квітів, що відбувалися у рамках свята, яскраво продемонстрували багатство української культури сучасного Кременця.


На подвір’ї обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького відбулася урочиста академія до 200-річчя від дня народження Юліуша Словацького.


Виступаючи перед учасниками академії заступник голови облдержадміністрації Федір Шевчук зазначив: ця подія відзначається на державному рівні відповідно до Постанови Верховної Ради „Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2009 році”.


Федір Шевчук наголосив на тому, що Юліуша Словацького заслужено прийнято називати поетом двох народів – польського і українського, а його ювілей відзначають не лише на Тернопільщині, а й в інших областях України. Зокрема, пам’ятні заходи з нагоди 200-річчя від дня народження видатного польського поета відбулися в Національному університеті «Острозька академія», що на Рівненщині, та в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського.


Заступник голови облдержадміністрації також зазначив, що постать Юліуша Словацького зближує два народи – українців і поляків, вчить жити у дружніх добросусідських стосунках, і важливу роль у цьому напрямі відіграє вже традиційний українсько-польський мистецький форум „Діалог двох культур”, який відбувається в рамках відзначення ювілею поета.


Водночас Федір Шевчук наголосив, що Україна може пишатися багатьма своїми синами, які ввійшли в історію європейської культури. Зокрема, в ці дні українці вшановують пам’ять духовного поета України ХХ століття Василя Стуса з нагоди 24 річниці з дня його смерті.


На урочистій академії також виступили заступник міністра культури і туризму України Тимофій Кохан, заступник міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Томаш Мерта, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський, заступник голови Тернопільської облради Сергій Тарашевський, відомий письменник та громадський діяч Роман Лубківськи та інші.


По завершенні урочистої академії в музеї Юліуша Словацького відбулася зустріч з учасниками українсько-польських літературно-мистецьких акцій «Діалог двох культур».

/Прес-служба ТернОДА