Відбувся семінар «Туристично-екскурсійний потенціал Бережанщини: сучасний стан, перспективні проекти та шляхи їх практичного втілення»

Управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації спільно з Державним історико-архітектурним заповідником у м. Бережани провели засідання круглого столу на тему: «Туристично-екскурсійний потенціал Бережанщини: сучасний стан, перспективні проекти та шляхи їх практичного втілення». Участь у засіданні взяли: голова Бережанської районної адміністрації Ярослав Тринька, Бережанський міський голова Володимир Музичка, начальники відділів культури і туризму районних державних адміністрацій, представники НЗ «Замки Тернопілля», Кременецько-Почаївського ДІАЗ, туристичних організацій, що займаються внутрішнім туризмом, представники місцевих ЗМІ.

/

Учасників семінару театралізовано зустріли «власники» Бережанського замку – магнат Синявський зі своєю свитою. Коротко з діяльністю Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани познайомив його директор Михайло Зорик. Про таємничі легенди та цікаву історію Замкового комплексу родини Синявських розповів заступник директора з наукової роботи Богдан Тихий. Учасники оглянули експозицію в Західному корпусі Замку.


На засіданні круглого столу йшлося про туристично-екскурсійний потенціал Бережанщини, проблеми з якими стикається туристична галузь району.


Михайло Зорик ознайомив присутніх з туристичним потенціалом Бережанщини. Учасники переглянули відео-презентацію архітектурних пам’яток міста Бережани.


З вітальним словом виступили керівники району та міста. Зокрема, Ярослав Тринька, зазначив, що Бережани входить в число малих історичних міст України, саме на Бережанщині вперше був піднятий синьо-жовтий стяг, а події на горі Лисоня відіграли величезну роль у становленні української державності. Володимир Музичка у своєму виступі зупинився на історії міста, розповів про розвиток фестивального руху: молодіжний фестиваль «Рурисько», «Свято Бережанського замку», «Дзвони Лисоні».


Зацікавленість у присутніх викликав виступ начальника відділу культури і туризму Михайла Драбика, який ознайомив з туристичною інфраструктурою краю, розвитком сільського, дитячого, фестивального туризму, а також сказав: приємно відзначити, що кількість туристів, які відвідують Бережанщину, за останні роки зросла у 3,5 рази. Хоча багато питань залишаються невирішеними: стан доріг, неналежний рівень туристичної інфраструктури, погане фінансування туристичної галузі, відсутність у штаті районної держадміністрації спеціаліста з питань туризму.


Володимир Петровський, заступник голови Бережанської РДА по гуманітарним питанням, зазначив, що важливим є рівень культури обслуговування туристів, а також державна підтримка туризму. Проблемним залишається питання набуття всеукраїнського статусу фестивалю стрілецької пісні «Дзвони Лисоні», який досі має статус регіонального. Про розвиток дитячого та молодіжного туризму на Бережанщині розповів завідувач туристично-краєзнавчого відділу Будинку творчості школярів Михайло Слабодух: «Природа Бережанського краю сприяє розвитку туризму. Зокрема, гарні перспективи розвитку спелеотуризму в селі Гутисько.»


Викликала зацікавлення присутніх доповідь голови ГО «Рідне місто» Володимира Якиміва, який розповів про діяльність своєї організації, Кластеру сільського зеленого туризму «Мальовнича Бережанщина», екологічного клубу «Край», а також повідомив про туристичні заходи, що плануються у Бережанах: 29 травня – проведення лицарських боїв, 9-10 липня – фестиваль молодіжної альтернативної музики «Рурисько».


Підсумки засідання круглого столу підвела начальник управління з питань туризму Леся Серетна. Вона подякувала присутнім за активну роботу, особливо за сприяння в проведені заходу співробітникам ДІАЗ у м. Бережани в особі директора Михайла Зорика. «Приємно, що в заході взяли активну участь керівник Бережанського району Ярослав Тринька та міста Бережан Володимир Музичка, а також керівники структурних підрозділів районів області. Проблем у туристичної галузі вистачає, але «Хто стукає, тому відкривають», говорить народна мудрість. Тому, закликаю до активності інші райони, адже тільки спільними зусиллями ми зможемо вирішити проблемні питання» - зазначила у своєму підсумковому виступі Леся Серетна. Вона також висловила пропозицію провести у районах області ряд екологічних акцій по впорядкуванню туристичних об’єктів та дала протокольні доручення начальникам відділів культури і туризму районів визначити двадцять конкретних справ спрямованих на покращення галузі туризму в районах, приурочених до 20-тої річниці незалежності України.


По закінченню засідання, для учасників семінару співробітники ДІАЗ у м. Бережани: Надія Волинець та Володимир Парацій провели цікаву екскурсію містом та в урочищі Монастирок. Учасники також відвідали музей родини Лепких у с. Жуків і сільську садибу «Мальви» подружжя Оксани та Мирона Постоланів.


/Управління з питань туризму обласної державної адміністрації