Відбувся Західноукраїнський круглий стіл «Дністровський каньйон - погляд у глибину»

За участю заступника голови обласної державної адміністрації Михайла Головача управління з питань туризму облдержадміністрації спільно з Заліщицькою РДА провело засідання Західноукраїнського круглого столу «Дністровський каньйон - погляд у глибину», який відбувся 13 квітня у селі Печорна Заліщицького району.

/

У заході також взяли участь: голова Заліщицької РДА Ярослав Навольський, перші заступники голів РДА Бучацького, Монастириського, Борщівського району, керівники структурних підрозділів з питань туризму Чернівецької, Івано-Франківської областей, сільські голови, начальники відділів культури та туризму районів, представники обласних установ та організацій, представники туристичних підприємств, громадських організацій, засобів масової інформації.


Відкрив засідання Михайло Головач, який привітав усіх учасників круглого столу та зазначив, що метою круглого столу є вироблення спільних підходів до використання одного з найпопулярніших об’єктів природо-заповідного фонду, найбільшого в Європі каньйону річки Дністер, створення інформаційної бази даних інфраструктури Дністровського каньйону, розроблення спільних туристичних маршрутів та їх просування на ринку, а також створення умов для ефективного туризму і відпочинку.


На засіданні були розглянуті питання:

1. Національний природний парк «Дністровський каньйон» - основа використання рекреаційних ресурсів.

2. Розвиток туристичної інфраструктури Придністров’я в межах Тернопільської області.

3. Використання Дністровського каньйону для організації туристичних маршрутів із активними засобами пересування.

4. Вивчення досвіду регіонів України у рекреаційному використанні території Дністровського каньйону.


Орест Сінгалевич, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області, в своєму виступі зазначив, що перший крок по збереженню унікальної природи Дністровського каньйону зроблений – створено Національний природний парк «Дністровський каньйон», але залишається проблемним питанням - відсутність адміністрації Національного парку.


Леся Серетна, начальник управління з питань туризму облдержадміністрації, зазначила, що Дністровський каньйон – унікальна територія для розвитку туризму в області. «В умовах кризи, туризм – галузь, що при невеликих стартових інвестиціях має високий рівень прибутковості та мінімальний термін окупності витрат. Із активізацією туризму села Дністровського каньйону дістануть стимул до розвитку інших галузей господарства: виробництво екологічно чистих продуктів харчування, зв’язок, транспорт, сфера супутніх туризму послуг», - сказала Л.Серетна.


Євген Щербатий, перший заступник голови Бучацької РДА, висловив пропозицію, що адміністрація району готова виділити добротне приміщення в с. Золотий Потік для роботи дирекції та адмінперсоналу Національно парку «Дністровський каньйон».


На засіданні йшлося про проблеми, з якими зустрічаються жителі сіл Дністровського каньйону – це відсутність надходження коштів у місцеві бюджети, незайнятість місцевого населення в обслуговуванні туристів, сміття, яке залишають туристи під час сплавів.


Представники туристичних підприємств краю, що займаються внутрішнім туризмом, акцентували увагу на: забрудненості побутовими відходами річки Дністер та зростання кількості джерел, в яких вода вже непридатна для приготування їжі, відсутність під’їзних шляхів до річки Дністер, випадки конфліктності місцевих жителів з туристичними групами, неоперативне попередження відповідними службами організаторів сплавів про випадки підняття води, несанкціонований вилов риби електровудками та велика кількість сіток, що заважає проведенню сплавів, відсутність облаштованих стоянок для туристів, що сплавляються по Дністрі. На думку Валерія Старичкова, директора «Обласного спортивно-туристського клубу» на облаштованій стоянці повинно бути: місце для приготування їжі, місце для споживання їжі, туалет, а також питна вода.


Виконавчий директор гостинного двору «Печорна» Володимир Заскоцький поділився планами по розбудові туристичної інфраструктури села Печорна Заліщицького району: будівництво сучасного пляжу, причалу, прокатного пункту лодок, скутерів, площадки для наметів, та попросив організаційного сприяння у вирішенні проблемних питань розчищення від чагарників узбережжя, поглиблення русла річки Дністер.


Досвідом по рекреаційному використанні території Дністровського каньйону поділилися представники Чернівецької та Івано-Франківської областей.


Михайло Головач, підводячи підсумки засідання, зазначив, що всі проблемні питання будуть опрацьовані, пропозиції враховані в подальшій роботі. «Потрібно об’єднати зусилля владних структур, місцевої громади, туристичних підприємств, громадських організацій для розбудови туризму у Дністровському каньйоні», - наголосив заступник голови облдержадміністрації.


Учасники засідання відвідали урочище Червоне, де цікаву та пізнавальну екскурсію провів директор Заліщицького краєзнавчого музею Василь Олійник.


/Управління з питань туризму Тернопільської обласної державної адміністрації