Відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Інновації у сільському туризмі – стратегія розвитку сільських територій»

Управління з питань туризму взяло участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Інновації у сільському туризмі – стратегія розвитку сільських територій» у м. Ужгород

/

Представники управління  з питань туризму взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Інновації у сільському туризмі – стратегія розвитку сільських територій», яка відбулася днями на Закарпатті.


Метою конференції було - ознайомлення з міжнародним досвідом, визначення стану українського сільського туризму, прийняття стратегії подальшого розвитку сільського туризму України.  У заході взяли участь голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васільєв, голова Спілки за сільську гостинність у Центрально-східній Європі (Угорщини) Чабо Чакі, голова Львівського обласного центру сприяння розвитку сільського туризму Юрій Зінько,  представники Державної служби туризму і курортів, обласних державних адміністрацій, господарі сільських садиб та представники обласних та районних осередків сільського туризму України.


На конференції були розглянуті питання :

  • - Міжнародний досвід та європейські стандарти сільського туризму.
  • - Сільський туризм – можливості та загрози (проблеми).
  • - Сталий розвиток у сільському туризмі – спосіб захистити та поліпшити економічний стан сільського населення.
  • - Якість сільського туризму та збереження навколишнього середовища.
  • - Інновації у сільському туризмі – позначки, піктограми.
  • - Система якості «Українська гостинна садиба» та «Зелена садиба». 

 «Ринок сільського туризму в Україні на стадії становлення. Кількість господарів, які працюють на цьому ринку і мають досвід прийому, відносно незначна і стосується, в основному, Карпатського регіону. Соціально-економічні передумови українського села достатні для розвитку несільськогосподарських видів діяльності сільського населення, зокрема сільського зеленого туризму. Наданому етапі їх потрібно не розширювати, а належно використовувати», - зазначив голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васільєв.


На перспективу сільський туризм необхідно розглядати не лише з погляду забезпечення відповідними послугами міського населення, але як спосіб створення на селі нових робочих місць, джерело отримання додаткових доходів у депресивних районах, відродження народних промислів та традицій, вдосконалення вмінь з ведення приватного господарства з використанням новітніх технологій, активізації підприємницького середовища, йшлося на конференції.


Підводячи підсумки, учасники конференції прийшли до висновку, що для подальшого розвитку агротуристичних послуг, підвищення їх якості та успішного розв’язання соціально-економічних проблем села потрібно здійснити:

  • - оптимізацію державного управління туризмом,
  • - вдосконалення законодавчого поля та створення сприятливих умов для  розвитку сільського туризму,
  • - формування іміджу і рекламно-маркетингової стратегії,
  • - розвиток соціальних форм туризму,
  • - баланс державного контролю і саморегулювання в туризмі.

Під час практичної частини конференції учасники відвідали та ознайомилися з досвідом господарів сільcьких садиб: «Золота рибка» (Мукачівський район, с.Чинадієво, www.rybka.at.ua) та «Воробей» (Мукачівський район, с.Чинадієво, www.vorobey.com.ua). З  народними промислами та традиціями Берегівського району, а також з досвідом організації сільських садиб учасників конференції ознайомила голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлота Чізмар.


Ранчо Золота Гора


Садиба Воробей


Садиба Золота Рибка

/Управління з питань туризму Тернопільської обласної державної адміністрації