Чемпіонат Тернопільської області зі спортивного туризму

Zmagannya 220-22 червня 2014 року в селі Струсів, Теребовлянського району, поблизу дитячого табору «Зорепад» відбувся Чемпіонат Тернопільської області зі спортивного туризму (вид пішохідний туризм) серед дорослих.

zmagannya 120-22 червня 2014 року в селі Струсів, Теребовлянського району, поблизу дитячого табору «Зорепад» відбувся Чемпіонат Тернопільської області зі спортивного туризму (вид пішохідний туризм) серед дорослих.

Цього року – це треті змагання такого рангу та класу, які пройшли за роки Незалежності України. Перший Чемпіонат області серед дорослих був у 2010 році та зібрав десять команд, відбувався на одній дистанції «Командна смуга перешкод».

На сьогоднішній день є потреба в таких змаганнях, щоб випускники шкіл та будинків дитячої творчості після закінчення навчання мали можливість для реалізації себе у дорослому спорті.


Цьогорічні змагання проводились три дні на дистанціях «Крос-похід» та «Командна смуга перешкод» ІІІ класу складності (всього є п’ять класів складності). Всі дистанції були побудовані на складних природних перешкодах, без будь-якої їх імітації. Кожен спортсмен зміг відчути на собі складність подолання цих перешкод, які, в умовах спортивного туристського походу, можуть суттєво ускладнити маршрут.


Тернопільська обласна федерація спортивного туризму та управління з питань фізичної культури і спорту Тернопільської ОДА здійснювали загальне керівництво підготовкою та проведенням змагань, а безпосереднім проведенням змагань займались - пішохідна комісія обласної федерації спортивного туризму та Головна суддівська колегія змагань, до якої увійшли члени пішохідної комісії Тернопільської ОФСТ та туристського активу області, представники Зборівського, Теребовлянського, Тернопільського районів та міста Тернопіль.


Змагання зібрали дванадцять найсильніших команд Тернопільщини, в яких виступали спортсмени віком від шістнадцяти років і старші. Про якісний склад змагань говорить те, що в змаганнях прийняли участь три кандидати в майстри спорту України зі спортивного туризму, п’ятнадцять першорозрядників та 31 спортсмен із другим спортивним розрядом. Всі команди колись були або зараз є призерами учнівських, студентських та дорослих змагань зі спортивного туризму. Такого складу спортсменів у змаганнях на теренах нашої області ще не було. Про рівень команд говорить і те, що 5 команд із семи стали призерами змагань на різних дистанціях та у загальному заліку. Статистів тут не було і кожна команда боролась за перемогу.


В перший день змагання проходили на довгій дистанції «Крос-похід», протяжністю близько 7 км. Дистанція включала в себе ділянки спортивного орієнтування, на яких для подолання перешкод команді потрібно було ділитись на пари (зв’язки) та проходити їх автономно, технічні етапи, де спортсмени долали круті та обривисті спуски, яри, скельні та водні перешкоди.
В результаті проведених змагань протягом дня команди на дистанції «Крос-похід» зайняли місця в такому порядку: І місце – «Eclipse-1» Почаївського БДТ, ІІ місце – команда «Легіон-2» (м. Тернопіль, ЦТДЮ), ІІІ місце – команда «Імпульс-1», Теребовлянський центр туризму, смт. Микулинці.


Zmagannya 3Другий день змагань команди змагались на дистанції «Командна смуга перешкод» (350 м). Хоча дистанція і коротша ніхто вже не чекав легкої прогулянки за призовими місцями. Етапи поділялись на такі, які складно подолати фізично, і на такі, де необхідна чітка командна робота, обрання правильної тактики проходження дистанції, індивідуальна техніка кожного спортсмена. Тут призерами стали: ІІІ місце –команда «Eclipse-1» Почаївського БДТ), ІІ місце – «Легіон-1» (м. Тернопіль, ЦТДЮ), а перемогу здобула команда ТСК «Вершина» із Тернопільського району.


В загальному заліку за сумою місць, які команди вибороли на двох дистанціях на ІІІ загальнокомандне місце піднялась команда ТСК «Вершина» (смт.В.Бірки), ІІ місце за командою «Легіон-2» (м. Тернопіль, ЦТДЮ). А заслужену перемогу та звання Чемпіона Тернопільської області зі спортивного туризму 2014 року здобула команда «Eclipse-1» Почаївського БДТ.


На церемонії закриття був відзначений високий рівень змагань та представництво спортсменів, переможців і призерів привітали з перемогою, побажали усім успіху у змаганнях та спортивних туристських походах.

Тарас Серба,
методист Великобірківського БТШ,
кандидат в майстри спорту зі спортивного туризму,
голова пішохідної комісії Тернопільської ОФСТ.