ТЕМАТИЧНІ СЕКЦІЇ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МЕДІА-ФОРУМУ “ТЕРНОПІЛЬЩИНА ТУРИСТИЧНА − ОЧИМА ЖУРНАЛІСТІВ”

3MF-2014У рамках Всеукраїнського медіа-форуму “Тернопільщина туристична − очима журналістів”, з метою презентації туристичного потенціалу та розвитку інфраструктури, ознайомлення з новим туристичним продуктом було організовано роботу секцій за тематичними напрямками у пріоритетних для області видах туризму: «Замковий та сакральний туризм», «Екологічний та екстремальний туризм», «Гастрономічний і фестивальний туризм».

У рамках Всеукраїнського медіа-форуму “Тернопільщина туристична − очима журналістів”, з метою презентації туристичного потенціалу та розвитку інфраструктури, ознайомлення з новим туристичним продуктом було організовано роботу секцій за тематичними напрямками у пріоритетних для області видах туризму: «Замковий та сакральний туризм», «Екологічний та екстремальний туризм», «Гастрономічний і фестивальний туризм».
Організаторами секції «Замковий та сакральний туризм» виступили НЗ «Замки Тернопілля», ДІАЗ у м.Бережани та Кременецько – Почаївський ДІАЗ, Департамент культури, релігій та національностей облдержадміністрації. Модерував роботу секції Ярослав Пелехатий - заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей департаменту культури, релігій та національностей обласної державної адміністрації.
Під час роботи секції з презентацією проектів виступили: Руслан Підставка – старший науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля»; Володимир Парацій – завідувач науково-дослідного відділу Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани; Вадим Микулич – директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Вони представили основні об’єкти історичної спадщини, сакральні пам’ятки, відвідання яких пропонується потенційним туристам на Тернопільщині.
Цікавим моментом стала презентація проекту віртуальна екскурсія у минуле в режимі З D: «Кременецький замок» та «Бережанський замок», де учасники мали можливість оглянути замок у вигляді, який він мав у минулих століттях.
Руслан Підставка розповів про перспективи відновлення замків Тернопільщини, зокрема Язловецького та Теребовлянського.
Жваве обговорення викликало питання доцільності відбудови замкових руїн, а також питання консервації та їх збереження, облаштування об’єктів інфраструктури.

Організаторами секції «Екологічний та екстремальний туризм» були НПП «Дністровський каньйон», «Кременецькі гори», Обласний комунальний центр туризму та краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Модерував роботу секції Володимир Горон – член президії обласної федерації спортивного туризму. Активну участь у роботі секції взяли Оксана Тимошенко – начальник відділу екологічної освіти Національного природного парку «Кременецькі гори», Аркадій Сідоров – начальник відділу екологічної освіти Національного природного парку «Дністровський каньйон», Оксана Стоянова – завідувач методичного відділу Обласного комунального центру туризму та краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Учасники засідання проаналізували маршрути, які включають в себе відвідання унікальних об’єктів природи, насамперед Дністровського каньйону та печер області

У роботі секції «Гастрономічний і фестивальний туризм» взяли участь
департамент культури, релігій та національностей облдержадміністрації,
Тернопільська міська рада, Монастириська та Борщівська РДА, «Гільдія рестораторів». Протягом роботи секції з доповіддями виступили: Григорій Шергей - начальник департаментукультури, релігій та національностей облдержадміністрації, Василь Гусак – директор Борщівського районного будинку культури, Григорій Гоцко – методист Борщівського районного будинку культури, Віра Дудар – начальник відділу культури, туризм, національностей та релігії Монастириської райдержадміністрації, Ігор Парацій – секретар гільдії рестораторів Тернопільщини.
До уваги учасників та гостей форуму було представлено тематичні виставки, які демонстрували національні надбання жителів Тернопільщини: вишиті рушники, сорочки на домотканих конопляних полотнах, ляльки-макети одягнені у вишиті костюми, намиста, вироби з глини та різьби по дереву, книги, стенди, відео та фото матеріали, які дають широке уявлення про культурно-фестивальні заходи Тернопільської області, зокрема фестиваль Бережанського замку, міжобласний мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» в урочищі Данилів град Шумського району, фестиваль мистецтв «Забави у княжому місті» (м. Теребовля), Всеукраїнський фестиваль сільської молоді «Купальська феєрія» у с. Чагарі Гусятинського району, кулінарний фестиваль «Коропфест» в смт. Коропець Монастирського району, Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» в урочищі Бичова поблизу м. Монастирська, Всеукраїнське фольклорно-мистецьке свято «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» та фестиваль борщу «Борщ’їв». Особливий інтерес викликала розповідь про побутові, кулінарні та музичні традиції етнічної гілки українців – лемків.

Як зазначила Леся Серетна - начальник управління з питань туризму та курортів облдержадміністрації: «Робота секцій - це додаткова можливість презентувати область для регіонів України. Адже позитивні враження учасників і їх матеріали про наш край у різних медіа – найкраща і найефективніша реклама для Тернопільщини!»

7MF-201423MF-201424MF-2014