РОБОЧА НАРАДА З ПИТАНЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗАМКІВ І ПАЛАЦІВ

P2102197За ініціативи департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму обласної державної адміністрації 10 лютого проведено робочу нараду на тему «Проблеми та перспективи використання замків і палаців в Тернопільській області з туристичною метою».

За ініціативи департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму обласної державної адміністрації 10 лютого проведено робочу нараду на тему «Проблеми та перспективи використання замків і палаців в Тернопільській області з туристичною метою».У зібранні взяли участь представники департаментів економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва, культури, релігій та національностей обласної державної адміністрації, Національного заповідника „Замки Тернопілля”, Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани та Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Григорій Шергей, директор департаменту культури, релігій та національностей обласної державної адміністрації у вступному слові висловив бачення щодо використання пам’яток історичної спадщини при проведенні фестивальних заходів, зокрема на прикладі Теребовлянського замку – фестивалю «Княжі забави». Зазначив, що необхідно запозичувати європейський досвід у розбудові туристичної індустрії навколо об’єктів історичного туризму.

Анатолій Маціпура, багаторічний керівник Національного заповідника «Замки Тернопілля», з болем зазначив, що питання збереження історичної спадщини не є серед актуальних для органів влади усіх рівнів на Тернопільщині. Без уваги залишається проект Концепції Комплексної програми збереження, реставрації та використання замків Тернопільської області на 2015-2020 роки. Немає усвідомлення значення об’єктів історії, не робиться навіть те, що не потребує значного фінансування. Закон України «Про інвестиції» не відповідає вимогам часу і не дозволить залучити іноземні інвестиції у розбудову замків і фортець області. Замкові споруди повинні розглядатися при плануванні території і ті, які є ідеологічно важливими, повинні залишатися у власності держави. Не використаним залишається науковий потенціал навчальних закладів при розробці проектів для залучення грантових коштів.
Область терміново потребує лобістів на центральному рівні. Треба запрошувати перших осіб на Тернопільщину та організовувати великі показові заходи на всіх значних об’єкта історичної спадщини області.
Досвід Республіки Польща є особливо важливим щодо використання пам’яток історії у вихованні молодого покоління, де є дотації на екскурсійні послуги для школярів. Органи освіти, культури повинні усвідомити свою відповідальність за цю частину роботи. Поділився планами щодо активізації співпраці із туроператорами.
Олег Заліщук, головний архітектор НЗ «Замки Тернопілля», узагальнив проблеми консервації та збереження замків та фортець області. Державним мужам необхідно усвідомити, що ідеологія державотворення є тісно пов’язаною із історичною пам’яттю, яку уособлюють історичні пам’ятки. Виховання свідомого українця треба починати з дітей.
Вадим Микулич розповів про плани Кременецько-Почаївськог ДІАЗ щодо облаштування Замкової гори. Знайдено інвестора, який активно долучається до проведення робіт, виготовлено необхідну документацію. Плани з облаштування, насамперед проведення електрифікації, дадуть можливість організувати оглядову площадку, невеликий музей, кафе і т.д., що значно посилить популярність Кременця серед туристів. Допомоги органів влади також потребує питання власності землі, довготривалий конфлікт із заповідником «Медобори», потребує вирішення на державному рівні.
Василь Зорик наголосив, що критична маса невирішених питань у пам’яткоохоронній роботі перевищує позитив. Для Бережан, як і для інших місць, де є історичні пам’ятки, характерним є проблеми у налагодженні співпраці з місцевою владою усіх рівнів, які не усвідомлюють цінності спадщини, з якою живуть поряд. Звідси бездумне проведення комунікацій, неконтрольоване розміщення МАП в історичному центрі Бережан. Органи державної влади повинні дотримуватися законодавства щодо збереження пам’яток. Запропонував провести колегію облдержадміністрації з нагальних проблем збереження історичних об’єктів області.
Наталя Зарицька, представник департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва облдержадміністрації, розповіла присутнім про можливості участі у проектах з міжнародного співробітництва співпраці з грантовими фондами, донорськими організаціями.
Підвів підсумки робочої наради Назар Яворський, заступник директора департаменту – начальник управління розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму обласної державної адміністрації, зазначивши, що сфера туризму тісно пов’язана із станом збереження і використання палацо-замкових комплексів області. Департамент готовий до співпраці на усіх рівнях, сьогодні озвучено нагальні проблеми, без вирішення яких неможливо вирішити питання збільшення туристопотоку в область. А тому будемо працювати з народними депутатами України щодо лобіювання вирішення означених проблем на центральному рівні. У кінці березня надамо сприяння у проведенні наради з туроператорами у Збаражі і в щоденному режимі роботи будемо вирішувати комплексні завдання щодо розвитку історично-пізнавального туризму на Тернопільщині.

P2102201P2102198P2102203