ГОТУЄМОСЬ ДО ЛІТНЬОГО СЕЗОНУ У ДНІСТРОВСЬКОМУ КАНЬЙОНІ

P3132444Сплави річкою Дністер з кожним роком набирають все більшої популярності, рівень дигресивних явищ на прибережних ділянках збільшується тому необхідно налагодити співпрацю між НПП «Дністровський каньйон» та туристами в питаннях рекреаційної діяльності.


13 березня в управлінні розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму Тернопільської обласної державнеої адміністрації відбулася зустріч адміністрації Національного природного парку «Дністровський каньйон» з представниками органів влади, державних служб щодо обговорення проблемних питань на території Національного природного парку. Сплави річкою Дністер з кожним роком набирають все більшої популярності, рівень дигресивних явищ на прибережних ділянках Дністра збільшується тому адміністрація Парку вважає за необхідне налагодити співпрацю в питаннях рекреаційної діяльності.
Михайло Башта-начальник відділу державної охорони, відтворення та використання екосистем НПП «Дністровський каньйон» наголосив, що нашим головним завданням є збереження навколишнього середовища на території Національного парку. Потік туристів, які сплавляються по річці Дністер коливається від 10 до 15 тис. в рік. В порівнянні з «Подільськими Товтрами», дохід від туристичного потоку яких становить 600-700 тис. в рік за надання платних послуг , наш досягнув лише 6000 тис. в рік. Через те, що більшість сплавів проводиться самими туристами або ж тур операторами, які не мають відповідної ліцензії, угоди чи дозволу на туристичну діяльність, працівники парку не мають можливості проконтролювати кількість туристичного потоку на території парку, їхні маршрути, місця зупинок для відпочинку та дотримання правил безпеки. В результаті маємо повний безлад на території Національного парку. Ми прагнемо порядку та дотримання тур операторами всіх правил перебування на території парку згідно чинного законодавства.
Відповідно до спеціальних умов безпеки, всі групи зобов’язані проходити реєстрацію. На території парку є багато об’єктів, які несуть небезпеку для життя, зокрема карстові печери. Такі об’єкти мають обслуговуватись відповідними службами. Є спеціально відведені місця для відпочинку туристів, так звані рекреаційні зони щоб не перенавантажувати території, які не розраховані для зупинки туристів, зазначив Сергій Яворський - начальник пошуково-рятувального відділення аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спецпризначення управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області.
Алла Іванчишина- начальник управління оподаткування юридичних осіб Головного управління Державної фіскальної служби розповіла, що будь-яка громадська організація чи суб’єкт підприємницької діяльності мають мати відповідну ліцензію, що дає їм право здійснювати туристичну діяльність. Обов’язково додається перелік учасників групи, маршрут, копія угоди про перебування на території парку, страхівка рекреанта. Вона звернула увану адміністрації парку на те, що працівники повинні знати свої права та обов’язки, щоб виявити правопорушення згідно чинного законодавства, а в разі недотримання вимог чинного законодавства притягати правопорушників до адміністративної відповідальності.
Юрій Рослий- перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області надав рекомендації щодо документів на які варто опиратись працівникам парку. Потрібно підсилити свої дії правовим супроводом та провести навчання з туроператорами, довести до відома різні моменти, скоординувати їхню діяльність в правильне русло, та наголосив,- ця робота має виконуватись постійно, а не лише тоді коли виникає потреба.
«Сьогодні ми звернулися до фахівців служб щодо обговорення низки проблемних питань, які є актуальними на території Національного природного парку «Дністровський каньйон»,- підкреслив Назар Яворський - заступник директора департаменту розвитку інфраструктури - начальник управління туристичної інфраструктури. Створення заповідної території національного рівня продиктовано насущною необхідністю збереження унікальної природної та етнокультурної спадщини краю. Національний природний парк «Дністровський каньйон» служить зростанню туристичної привабливості регіону, розвиткові інфраструктури туризму та рекреації, цивілізованого природокористування, лісового та паркового господарства, підприємницькій активності на селі, Тобто парк створений в інтересах гостинних та працьовитих мешканців дністровського краю. Відповідно спільними зусиллями ми повинні вирішити проблемні питання, які існують у відповідності до природоохоронного законодавства і наш обов’язок опираючись на цю правову базу врегулювати систему перебування туристів на території парку, яка на сьогоднішній день є далеко недосконалою.

P3132445P3132446P3132447