ПРЕС-ТУР НА БЕРЕЖАНЩИНУ У ПОШУКУ ПОВСТАНСЬКОЇ ЗВИТЯГИ

P4162549

Визначні події та визначні люди, усе це 16 квітня 2015 року переплелося у єдиний захід, який відбувся на теренах Бережанського району та був оповитий найвищим патріотичним духом.


З метою відзначення в Тернопільській області 55 річниці бою вояків Української Повстанської Армії під хутором Лози Бережанського району та на виконання рішення сесії обласної ради № 1824 від 20 листопада 2014 року «Про проголошення 2015 року в Тернопільській області Роком повстанської звитяги на честь 55 річниці бою вояків Української Повстанської Армії під хутором Лози Бережанського району» в рамках проведення наукової конференції «Українська повстанська армія: формування національної ідеї та боротьба за українську державу» з метою популяризації історичних подій пов’язаних з військовою доблестю українського народу, департамент розвитку інфраструктури, транспорту та туризму виступив ініціатором щодо організації та проведення прес-туру для журналістів регіональних засобів масової інформації
Зустрів учасників прес-туру Микола Проців – старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею, який розпочав екскурсію з костелу Святого Петра і Павла. Разом із бережанським замком, готичний римо-католицький костел став однією із споруд, що формують архітектурне обличчя міста.
Далі учасники прес-туру направились в серце міста Бережани де знаходиться площа Ринок з ратушею звідки відкривається чудовий вид на Троїцький собор та Бережанський краєзнавчий музей. В музеї журналісти мали змогу оглянути виставки в рамках Міжнародної наукової конференції «Українська Повстанська Армія: формування національної ідеї та боротьба за українську державу», документально-ілюстративні «Сторінки повстанської звитяги»; художню «Графіку Якова Гніздовського у збірках музеїв Тернопільщини», фотовиставку Анни Сенік «Повстанський Великдень, експозиції залу «Другої світової війни та Української Повстанської Армії». Після екскурсії музеєм учасники прес - туру відправилися на місце останнього бою біля хутора Лози Бережанського району.
Наступний пункт підніжжя гори Лисоня - місце боїв Українських січових Стрільців, переїзд в с. Саранчуки,- покладання квітів на могилу де похований заступник Голови Проводу Організації Українських Націоналістів, директор центру Національного Відродження ім. Степана Бандери 36-річний Іван Гавдида. Побратим Івана, розповів історію його життя та оповів про раптову смерть. Іван Гавдида трагічно загинув 30 вересня 2003 року у м. Києві. Його знайшли мертвим неподалік від власного помешкання. Поховали Івана 3 вересня в рідному селі Саранчуки. Це був урочистий похорон, з ним прощався Київ, Тернопіль, Саранчуки. Смуток огортав присутніх. Над сумною процесією витав Іванів дух. Він єднав побратимів до боротьби, «Герої не вмирають, вони лише відходять у вічність, залишаючи за собою ідеї та справи, послідовників».
Переїзд групи в с. Божиків, - покладання квітів до першого в районі пам’ятника Героям Небесної Сотні. Всі ми пам’ятаємо події, які розгорнулися в Україні 21 листопада 2013 року і тривають досі. Протестні акції проти корупції, свавілля влади та правоохоронних органів на підтримку європейського вектора зовнішньої політики України. Боротьба за незалежну Українську державу ще не закінчилась. «Ми пам’ятаємо!Слава Україні! Слава її героям!»
Далі учасники прес-туру направились до хутора Лози, де відбулася панахида за загиблими повстанцями та інсценізація бою УПА студентами Бережанського агротехнічного коледжу.
Цей бій відбувся 14 квітня 1960 року в лісі, поблизу хутора Лози, - розповідає заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький. В цьому бою між бійцями УПА та працівниками НКВС загинули двоє хлопців-упівців: Петро Пасічний та Олег Цетнарський. Також поранили дівчину, яка допомагала бійцям УПА, Марію Пальчик. Тож студенти бережанського коледжу вирішили відтворити ті події до їх річниці, щоб показати звитягу нескореної трійці, поблизу місця де встановлено пам’ятний хрест.
Також на хуторі Лози відбулося урочисте погашення пам’ятних марок «Останній бій УПА». Бережанські активісти випустили обмежену кількість конвертів, присвячених до 55-ої річниці останнього бою УПА на хуторі Лози, Бережанського району. Це погашення є дуже символічним, - розповідає автор ідеї, директор Бережанського міського клубу "Колекціонер" Олександр Караневич. Повстанці писали листи своїм рідним, яких могли не бачити місяцями, так і ми зараз тут, на місці останнього бою символічно робимо погашення конвертів, які нагадуватимуть про повстанців. Для конверта підібрали марки із зображеннями Романа Шухевича та Степана Бандери, випущених до 100-річчя провідників повстанського руху.
Після завершення програми прес-туру журналісти мали можливість поспілкуватися з учасниками заходу та скуштувати польову кухню під відкритим небом.
Директор Бережанського районного краєзнавчого музею Надія Голод висловила подяку департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації, та зокрема Назару Яворському – начальнику управління туристичної інфраструктури за промоційну діяльність, висвітлення інформації та залучення преси до їхнього заходу.
Ми повинні пам’ятати історію тих хоробрих воїнів які заплатили життям за нашу свободу та незалежність та передавати її наступним поколінням. «Ми пам’ятаємо», Герої не вмирають!

P4162556P4162558P4162563P4162569P4162570P4162559P4162577P4162578P4162581