ТУРИСТИЧНИЙ СЕЗОН НА ТЕРНОПІЛЛІ - ВІДКРИТО

z 014У неділю, 3 травня, у м. Збаражі в призамковому парку відбулось відкриття туристичного сезону 2015 року «Мандруємо замками TERNOPIL'YA» та урочистості присвячені Дню міста Збаража.

Відкриття урочистого заходу розпочалось з молитви громади та представників духовенства за Героїв Небесної сотні та загиблих українських воїнів в зоні АТО. Особливістю цьогорічного замкового фестивалю було проведення благодійного ярмарку, виручені гроші від якого пішли на потреби бійців АТО. Роман Полікровський - міський голова Збаража, у вступному слові розповів, «У Збаражі дуже багато історико - архітектурних пам’яток, які поки що маловідомі туристам. Наше завдання зараз відновити ці пам’ятки, привести у презентабельний вигляд, серед намічених планів – відкриття веломаршруту, де люди, які люблять екстремальний відпочинок, зможуть помилуватися краєвидами Замкової гори та околицями міста». Тут, у призамковому парку Збаража і влаштували Всеукраїнський фестиваль «Забуттям не заростає честь і слава козаків». Поблизу історичного Збаразького замку цілий день працювало містечко народних ремесел, були відкриті дитячі атракціони та спортивні майданчики. Окрім культурно-мистецьких заходів в рамках заходу «Мандруємо замками TERNOPIL'YA» відбулася презентація туристичних фірм області і їхніх послуг. Гості свята мали змогу взяти участь у Західноукраїнській туристичній виставці, де були представлені Кременецько-Почаївський ДІАЗ, ДІАЗ у м.Бережани, представники області Зборівський та Теребовлянський райони а також представники Дубенського району Рівненьської області. Роздати програмки своїх вступних кампаній для студентів мали змогу і вищі навчальні заклади Тернополя, а саме Галицький коледж та Тернопільський національний педагогічний університет. Представили свою продукцію концептуальний ресторан «Бункермуз» а розважальний заклад «Алігатор» та Чернівецька фірма-туроператор «Десадмі» презентували відвідувачам роздаткові матеріали про літній відпочинок і не тільки. В роботі виставки взяли участь офіційні делегації Волинської та Рівненської облдержадміністрацій. Досягнуто домовленостей про співпрацю між туристичними підрозділами цих областей та департаментом розвитку інфраструктури, транспорту та туризму.Спеціально для любителів смачно попоїсти були організовані гастрономічні фестивалі «Вареник-fest» та «Капусняк-fest». На території замку відбулися рицарські бої, турнір лучників та пройшов конкурс середньовічних костюмів.

В рамках святкових подій з метою висвітлення інформації та зокрема, промоції туристичних принад Збаразького району, департамент розвитку інфраструктури, транспорту та туризму виступив організатором проведення прес-туру мальовничими околицями Збаразького району для журналістів регіональних засобів масової інформації.
Перша зупинка - Збаразька міська рада. Зустрів учасників прес-туру Роман Полікровський - мер міста Збараж, який радо привітав гостей та запропонував оглянути історично-архітектурну спадщину міста та місцеві краєвиди. Руслан Підставка - старший науковий співробітник НЗ «Замки Тернопілля» розпочав екскурсію з однієї з найдавніших пам’яток архітектури старовинного Збаража Спасо-Преображенської церкви, що знаходиться в с. Залужжя. Поки в церкві йшла Служба Божа, всі бажаючі оглянули територію, адже церква збудована в надзвичайно мальовничій місцевості на високому, вкритому лісом мисі Чернечої гори, яку омивають води тихоплинної Гнізни. Зробивши ряд фотографій, група направилась в середину церкви, де отець Михайло коротко оповів історію храму. Наші предки залишили по собі унікальну історію, різноманітні пам’ятки та неймовірні легенди. Проте і тут знайшов своє місце відбиток сучасності, адже від підніжжя до самої верхівки гори зведено нові каплички, які символізують Хресну Дорогу. "Ми плануємо посадити ряд смерек на честь вшанування Героям Небесної сотні та встановити дерев’яну церкву" - розповів отець Михайло.
Друга зупинка групи - Княжа гора. Тут в XIII-XVII ст. була Старозбаразька фортеця свідок слави, героїзму і печалі українського народу. Саме з таким надписом на вершині «Замкової» або «Княжої» гори розташований пам’ятник, який являється археологічним об’єктом. Раніше тут було родове гніздечко князів Збаразьких, на сьогодні залишився лише спогад, адже замок повністю зруйнований, проте, чарівний краєвид, саме тут в недалекому майбутньому буде прокладений вело-маршрут, який буде доволі екстримальним. Дорогою назад, ми зустріли групу відпочиваючих, які розкинули намети та відпочивали у тихому лоні природи. Справді, погода чудова, місце мальовничо - красиве та затишне, для відпочинку з друзями чи сім’єю. Ось і перші туристи. Замкова гора, це наче маленькі Карпати.
Наступна зупинка костел і монастир отців бернардинців XVII ст. Костел отримав два життя, адже після того як його повністю спалили він був вдруге відбудований та оздоблений пишним різьбленням і позолотою, які виконав львівський скульптор Антоній Осінський, послідовник славнозвісного Георгія Пінзеля. Величний костел є головною архітектурною домінантою міста, адже він найбільший після місцевого замку комплекс давніх споруд міста на Горині. Саме тут ми зустріли наших побратимів з Польщі, які одразу ж привернули увагу ЗМІ. Як виявилось делегація з Польщі приїхала на відкриття туристичного сезону «Мандруймо замками Тернопілля», а дорогою зупинилась оглянути пам’ятки архітектури.
«Сьогодні важливо проводити такі заходи та налагоджувати співпрацю з нашими партнерами. Долучати владу, підприємців, туристичних фірми, райони з метою промоції Тернопілля. Всі ми прагнемо збільшення туристичного потоку, тому повинні працювати, як єдина команда. Лише спільними зусиллями та завдяки висвітленню інформації в пресі ми станемо впізнаваними, як край з великими можливостями та багатим туристичним потенціалом» наголосив, заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму - Назар Яворський.
Загалом свято вдалося на славу і гості міста не залишились без приємних та незабутніх емоцій та пообіцяли обов’язково приїхати сюди ще, захопивши друзів.

z 006z 002z 007