ЗАМКИ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОГО ТА ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ РЕГІОНУ

z 016

В рамках урочистостей, приурочених до відкриття туристичного сезону та Дня міста Національним заповідником «Замки Тернопілля» традиційно проводяться різноманітні наукові конференції за історичною, туристичною, краєзнавчою тематикою.


Цьогоріч з ініціативи науковців була започаткована І-а Міжнародна науково-практична конференція «ЗАМКИ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОГО ТА ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ РЕГІОНУ», що відбулася у Замковому палаці м. Збаража у квітні 2015 року. Такий тип конференцій об’єднує, практично, всі напрямки і аспекти дослідження цього типу оборонно-фортифікаційних споруд, починаючи від архітектури і реставрації об’єктів історико-культурної спадщини і закінчуючи проблемами їх пристосування до туристичної діяльності та збереження для нащадків.
Проведення цієї конференції спільно з Навчально-науковим інститутом міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Тернопільського національного економічного університету було обумовлено тим фактором, що цей навчальний і науковий заклад є провідним суб’єктом вивчення та популяризації різних видів туризму (в т.ч. і замкового) не тільки в Україні, а й, що зараз дуже актуально, і за кордоном. Вихід на міжнародний рівень замкового туризму нашого регіону та його інфраструктури, наближення якості обслуговування до європейських стандартів, залучення іноземних інвестицій в процес реставрації та пристосування замків є пріоритетним і стратегічним напрямком діяльності як туризму області. З вітальними словами до учасників виступили міський голова Збаража Роман Полікровський, начальник управління розвитку туристичної інфраструктури Департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму Тернопільської облдержадміністрації Назар Яворський, заступник голови Збаразької РДА з гуманітарних питань Наталя Заведенко, вчений секретар НЗ «Замки Тернопілля» Надія Макарчук, директор Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ Ігор Таранов.
Зокрема Назар Яворський зауважив, що такі заходи дають змогу науково обґрунтувати можливості пристосування до туристичної діяльності замків та інших архітектурних пам’яток, які ще збереглися в Україні.
Результатом роботи конференції стане видання першого випуску Збірника наукових праць "Замки Західної України в системі міжнародного та внутрішнього туризму регіону", а проведення таких конференцій стане в заповіднику традиційним.

z 015z 011z 013