Версія для друку

Екологічна акція по розробці другого входу у печеру Оптимістична

28.11.2018 відділ туризму ТОДА спільно з Технічним коледжем ТНПУ ім. Івана Пулюя відповідно до Програми розвитку туризму в Тернопільській області на 2016-2020 роки з метою розвитку активного туризму в області провели екологічну акцію по розробці другого входу у печеру Оптимістична для можливості зручного доступу до об’єкту, що дасть змогу привернути більшу увагу туристів.

В акції взяли участь близько 46 людей. Не дивлячись на морозну погоду, учасникам акції вдалося зробити велику роботу по розчищенню ходу в печеру. За 4 години вони винесли близько 300 відер намулу та глини. Адже від часу відкриття печери “Оптимістичної” та протягом понад 50 років дослідження існує проблема замулення, затоплення та зсуву грунту привходової частини. Роботи по розчищеню печери проводяться постійно як самими спелеологами Львівського спелеоклубу .«Циклоп» так і великими експедиціями. Будь-яка допомога печері вітається. Керівник спелеоклубу «Циклоп» Наталя Юдіна» висловлює подяку учасникам за участь у такій еко акції і запрошує долучатися не байдужих людей до збереження підземних туристичних скарбів Тернопільщини.
Після еко акції спелеологи провели екскурсію печерою Оптимістична для всіх учасників.

 

Довідково
Печера Оптимістична — гіпсова печера, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Печера горизонтальна, лабіринтового типу, закладена в 20—25-метровій товщі гіпсів на глибині 60—80 метрів. Печера занесена до Книги рекордів Гінесса, як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу. Сумарна картографована довжина її ходів становить понад 250 км. Нещодавно у печері відкрили підземні озера. Одне з них Мікрон є найбільшим в Україні підземним озером.” Історія відкриття печери подібне на казку. Придністровське Поділля, багате печерами, давно приваблювало дослідників. В 1965 році львівські спелеологи з новоствореного клубу «Циклоп» проводили топографічну зйомку печери «Вітрова» біля села Королівка Борщівського району, коли місцеві хлопчики показали на струмок, розташований неподалік, який іде під землю. У той раз розкопати нічого не вдалося, але повернувшись через рік, дослідники відкрили та обстежили близько 400 м печери. Подальше дослідження перетворило її в найдовшу печеру тодішнього Радянського Союзу. Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали львів’ян «оптимістами». Відтоді почалося регулярне розвідування, першопроходження і картування печери експедиціями Львівського спелеоклубу «Циклоп». Печера Оптимістична - 52 роки дослідження, проведена 271 експедиція , відкрито 23 райони, 262 кілометри закартовано. За офіційними списками, які опрацьовані на сьогодні, в печері Оптимістична працювали більш ніж 2000 осіб. Не кожна печера в Україні може пишатися такою кількістю дослідників. Тож печера чекає своїх майбутніх дослідників.

Останнє редагування 06.08.2019

Поширити