В Україні стартував міжнародний фотоконкурс "Вікі любить пам’ятки"

З 1 по 31 жовтня в Україні відбудеться «Вікі любить пам’ятки» 2023 - найбільший фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини. Цьогоріч він пройде вже дванадцятий раз.

Метою кампанії є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток.

З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно).

Конкурсні списки складаються з понад 95 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх регіонів України. За попередні роки понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини — культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії.

Конкурс «Вікі любить пам’ятки» має на меті це виправити.

Конкурс є вкрай важливим, оскільки через широкомасштабне вторгнення Росії в Україну сотні пам’яток були зруйновані й багато з них не підлягають відновленню. Кожна світлина має цінність, адже зберігає пам‘ять про культурну спадщину України, її неповторність.

«Ми довго зважувалися чи проводити конкурс цього року і в якому форматі. Важливо
документувати нашу культурну спадщину, а зараз — і її руйнацію від російських ракет. Проте не хотілося б заохочувати учасників робити фотографії саме під час конкурсу — тут можливі і персональні ризики для фотографів, і загрози для національної безпеки. Тож приймаємо лише фото та відео зроблені до 30 червня 2023 року. Ми сподіваємося, що конкурс спонукатиме учасників і переглядати власні фото- та відеоархіви, адже як виглядала пам’ятка колись — теж важливо, а особливо важливо — якщо цієї пам’ятки вже немає…» — зазначила Ольга Мілянович, членкиня організаційного комітету, прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна». 

Переможці конкурсу отримають цінні призи від організаторів — громадської організації «Вікімедіа Україна».

У конкурсі традиційно будуть відзначені автори та авторки найкращих фотографій конкурсу, найкращих фото у кожному з регіонів України, найактивніші учасники та учасниці та переможці спеціальних номінацій, які будуть оголошені пізніше.

Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі. 

Десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному рівні.


● Як взяти участь дивіться на сайті конкурсу: http://wlm.photo

● Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за посиланням:
http://rules.wlm.photo

● Сторінка конкурсу у Фейсбук: https://www.facebook.com/wlmua

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертайтеся до організаційного комітету конкурсу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Для довідки: «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,9 млн фотографій. В Україні конкурс проходить вже
дванадцятий раз, його проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

Поширити