У облдержадміністрації репрезентували видання «Сакральні пам’ятки Тернопільщини»

Ідея такого видавничого проекту виникла давно, а 28 квітня 2009 року голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь підписав розпорядження, яким створив робочу групу з підготовки ілюстрованого фотоальбому-довідника Сакральні пам'ятки Тернопілля.

Метою видання такої книги є популяризація духовної, історичної та культурної спадщини Тернопільщини, підготовки сучасних презентаційних матеріалів щодо розвитку паломницького туризму в області.

/

Репрезентуючи фотоальбом, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь відзначив, що Україна славиться своїми духовними, культурними, історичними пам’ятками.


«Особливе місце серед артефактів належить сакральним пам’яткам. Наше Тернопілля унікальне багатством та розмаїттям виявів християнської культури минулих епох та сучасності. Тому не випадково чудово ілюстрований альбом «Сакральні пам’ятки Тернопільщини» є однією з перших в Україні книг, яка пропонує світові долучитися до витоків духовності нашого народу через пізнання його найсокровенніших скарбів», - сказав у вітальному слові Юрій Чижмарь.


Він також подякував за роботу авторському колективу, упорядникам та видавництву «Новий колір», в особі його директора Богдана Куневича, завдяки роботі яких книга побачила світ.

На презентації книги виступив Богдан Куневич, який  відзначив роботу   творчої групи. Вперше зібрано та систематизовано під однією палітуркою у виразних світлинах, яких в книзі понад 600, пам’ятки духовної культури, які дійшли з глибини віків – від печерних монаших келій до величних сучасних духовних центрів. Щоб створити це  унікальне видання, група фотохудожників відвідала та зафіксувала фотооб'єктивом кожен із найвіддаленіших куточків області, в яких збереглися символи нашої духовності. Робота над книгою велася послідовно та ґрунтовно. Було піднято багато архівних матеріалів, звірені назви, траплялося, що одна і та ж церковна споруда мала декілька назв. До роботи творчої групи долучився священнослужитель-протоієрей Кізілов В.А.


Читачі книги зможуть дізнатися про святі місця нашого краю, його цілющі джерела, чудотворні ікони, інші духовні святині (всього 205 об’єктів). Над книгою працювали чудові фахівці, які використали у своїй роботі чимало історичних джерел.


Творці видання сподіваються, що книга буде цікавою не лише для тих, хто сповідує християнство у різних його конфесіях, а й для тих, хто прагне розкрити туристичну привабливість Тернопільщини.


Текстовий супровід, здійснений українською та англійською мовами.


Голова ОДА нагородив грамотами обласної державної адміністрації за вагомий внесок у популяризацію духовної, історичної, культурної спадщини Тернопільської області,  підготовку та видання фотоальбому-довідника «Сакральні пам’ятки Тернопільщини:


БУРДЯКА
Володимира Михайловича

-

художника-дизайнера ТОВ «Новий колір»  

ГАВРИЛЮКА
Олега Миколайовича

-

 

завідувача відділом давньої, середньовічної та нової історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею

КІЗІЛОВА
В’ячеслава Анатолійовича

-

священнослужителя-протоієрея

КИСЛИНСЬКОГО
Едуарда Вікторовича

-

фотохудожника

КУНЕВИЧА
Богдана Михайловича

-

директора видавництва ТОВ «Новий колір»

МЕЛЬНИЧУК
Наталію Миколаївну

-

художника-дизайнера ТОВ «Новий колір»  

СНІТОВСЬКОГО
Олега Івановича

-

власного кореспондента Укрінформу в Тернопільській області


Подяки оголошено:


БУЯКУ
Ярославу Євгеновичу

-

головному редактору ТОВ «Новий колір»  

КРОЧАКУ
Ігору Яковичу

-

архівісту І категорії Державного архіву Тернопільської області

ПШОНЯКУ
Івану Миколайовичу

-

фотокореспонденту газети «Тернопіль Вечірній»


По завершенні презентації примірники книги "Сакральні пам'ятки Тернопілля" передано у бібліотеки районів області, вищих навчальних закладів, обласного державного архіву.

/Управління з питань туризму ТОДА