ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ В ЕКОТУРИЗМІ.

TAIEX

Семінар з екологічного туризму, організований Європейською Комісією в рамках інструменту TAIEX відбувся нещодавно в Президент-Готелі Київський.


19 березня 2015 року в Президент-Готелі Київський відбувся Семінар з екологічного туризму, організований Європейською Комісією в рамках інструменту TAIEX, співорганізатором якого виступило Державне агентство України з туризму та курортів.
На зазначеному заході представлено потенціал України в екотуризмі, а також надано можливість ознайомитись із досвідом ЄС у використанні рекреаційних зон, біосферних заповідників, національних парків, регіональних ландшафтних парків, лісів та інших природних територій в екотуризмі.
Зокрема, Ольга Гулич, Старший науковий співробітник Державного підприємства «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України» звернулася до учасників семінару із змістовною доповіддю щодо актуального стану, тенденцій та викликів в екологічному туризмі України.
З Європейської сторони у семінарі взяли участь провідні експерти у сфері екологічного туризму країн-членів Європейського Союзу.
Так, пан Жан-Марк Люссон, з Департаменту стандартизації туризму Французького агентства стандартизації AFNOR (Франція) ознайомив присутніх із європейським та міжнародним досвідом застосування стандартів та знаків та надав практичні поради, як стандартизація сталого туризму може допомогти Україні та місцевим учасникам туристичної сфери успішно розвивати екотуризм.
Пані Ажеліка Соермост, Керуючий менеджер з якості туризму SUD DE FRANCE DEVELOPPEMENT (Франція) сфокусувала свій виступ на якості надання туристичних послуг, зокрема, навела приклади запровадження туристичного знаку якості на рекреаційних територіях Півдня Франції.
Пан Мікаель Мейер з Асоціації екологічного туризму в Європі (Німеччина) поінформував учасників семінару про сталий розвиток туристичного продукту та управління туризмом на цінних культурологічних та природних територіях та надав практичні поради представникам місцевих громад щодо регіонального розвитку екотуризму.
Пан Матті Тапанінен, Регіональний менеджер Департаменту парків та дикої природи Фінляндії, ознайомив присутніх із досвідом Північної Європи зі сприяння сталому розвитку туризму в національних парках та інших заповідних територіях.
Доповідь пані Яни Апіх, Менеджеру Інституту Фабрика сталого туризму, Good Place (Словенія) стосувалася споживачів туристичних послуг, а саме їх сприйняття масиву туристичної інформації, який підсвідомо впливає на їх вибір.
Загалом усі експерти привернули увагу учасників Семінару до основних принципів, що сповідуються в екотуризмі Європи – повага до прав людини, повага до сталості розвитку громади, захист культурної та природної спадщини та «сила добра» в туризмі. За підсумками Семінару усі присутні погодилися, що впровадження цих принципів обов’язково призведе Україну до успішного розвитку екологічного туризму та збереження природних ресурсів.
На завершення Семінару Перший заступник Голови Держтуризмкурорту Валентина Гордієнко, подякувала європейським експертам, представникам профільного комітету ВР України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, об’єктів природно-заповідного фонду, науково-дослідних інституцій України, присутнім на заході та висловила сподівання, що отримані знання знайдуть своє практичне відображення при вдосконаленні системи використання природних територій України в екотуризмі.
Долучився до участі у вищезгаданому заході і начальник управління розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму Тернопільської облдержадміністрації Назар Яворський. Доречі, Тернопільщина була не єдиною областю-учасником на семінарі. Були представлені наші найближчі наші сусіди: Львівщина, Івано-Франківщина, Волинь. Підсумовуючи отриману інформацію та оцінюючи результати багатьох ділових перемовин, Назар Яворський висловив твердження, що Тернопілля, має чи не найбільший потенціал для створення туристичного продукту у сегменті екотуризму і тепер залишається бізнесу зробити правильні пропозиції для пошуку клієнтів.

P3190129P3190095P3190142