КРУГЛИЙ СТІЛ З ПИТАНЬ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН»

P4232635З метою налагодження співробітництва адміністрації Національного природного парку «Дністровський каньйон» з органами влади, державними та приватними структурами 23 квітня 2015 року на базі НПП « Дністровський каньйон» відбулося засідання круглого столу по питаннях організації туристсько-екскурсійної комерційної діяльності на території Національного природного парку «Дністровський каньйон».


З метою налагодження співробітництва адміністрації Національного природного парку «Дністровський каньйон» з органами влади, державними та приватними структурами 23 квітня 2015 року на базі НПП « Дністровський каньйон» відбулося засідання круглого столу по питаннях організації туристсько-екскурсійної комерційної діяльності на території Національного природного парку «Дністровський каньйон». Участь у засіданні взяли заступник директора департаменту - начальник управління розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації Назар Яворський, заступник голови райдержадміністрації - Володимир Лилик, директор НПП «Дністровський каньйон» - Михайло Шкільняк, заступник начальника відділу – старший державний інспектор відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу Державної екологічної інспекції у Тернопільській області - Василь Дуда, заступник начальника – начальник Заліщицького відділення Чортківської ДПІ - Ігор Глухмаюк, начальник пошуково – рятувального відділення аварійно - рятувальної частини аварійно - рятувального загону спецпризначення управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій - Сергій Яворський, головний спеціаліст відділу розвитку екологічної мережі природно-заповідного фонду і зв’язків з громадськістю управління природних ресурсів і координації діяльності департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації - Ірина Леньків, туроператори області та представники ЗМІ.
Михайло Шкільняк - директор НПП «Дністровський каньйон» розповів,- «Сплави річкою Дністер з кожним роком набирають все більшої популярності, через те, що більшість сплавів проводиться самими туристами або ж тур операторами, які не мають відповідної ліцензії, угоди чи дозволу на туристичну діяльність адміністрація парку не має можливості знімати оплату за перебування туристів на території парку. Ми не маємо пропускних пунктів, щоб зафіксувати надходження туристичних потоків, відповідно не маємо фінансування для підтримки території парку».
Андрій Кананович - приватний підприємець,- «Я здійснюю сплави по каньйону на протязі 17 років, даю в оренду спорядження та пропоную послуги інструктора. Запевняю, люди не проти платити гроші проте їм потрібен сервіс, чиста вода, туалет, бак для сміття, елементарні речі. Стоянки, які є, не відповідають тим нормам, за які варто платити гроші. Туалети брудні, місця зупинок засмічені і не туристами, а місцевими жителями. Працівникам парку варто працювати з населенням, проводити виховні чи освітні роботи, щоб вони чітко розуміли туристи для них не вороги, а спосіб заробити гроші, реалізувати власну сільську продукцію».
Сергій Гунько – голова комісії з питань туризму громадської ради, яка діє при департаменті розвитку інфраструктури, транспорту та туризму наголосив, - «Директор має право збирати з туристів гроші за перебування на території НПП «Дністровський каньйон», потрібно встановити контрольно - пропускні пункти, чи поставити шлагбауми, адже початкових точок з яких починаються сплави не так і багато. Надання послуг, створення туристичних кемпінгів для відпочинку туристів, за це теж можна збирати додаткові кошти. Проте, дуже важлива допомога місцевої громади, якщо вони не бачать вигоди для себе, вони не допомагатимуть, а навпаки відлякуватимуть туристів. Потрібно поговорити з священниками, поїздити по школах, вищих навчальних закладах, попрацювати з громадою загалом. Нам варто міняти стереотипи, адже все починається з громадського сприйняття, розуміння та підтримки, спочатку формується громадська ініціатива, а пізніше це переростає в ідею. Над цим варто працювати і працювати не один рік».
Учасники засідання довго обговорювали низку проблемних питань, з якими стикаються і туроператори і керівництво парку, органи влади, державні та приватні установи. Назар Яворський - заступник директора департаменту - начальник управління розвитку туристичної інфраструктури департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації звернувся до представників преси з проханням донести усю проблематику даних питань до громадськості та органів місцевого самоврядування. Адміністрація парку повинна діяти відповідно до природоохоронного законодавства і наш обов’язок опираючись на цю правову базу допомогти їм врегулювати систему перебування туристів на території парку.
Далі учасники засідання відправились оглянути приміщення, яке передане НПП « Дністровський каньйон» - це забудова без вікон та дверей, яку ще важко використовувати в якості офісного приміщення. Потрібно довго працювати для того щоб створити відповідні умови для роботи працівників парку.
Наступною зупинкою стало село Устечко Заліщицького району, де знаходиться місце туристичної зупинки для туристів, що сплавляються Дністром. Інформаційний щити, гарні дерев’яні столики з лавочками, туалет та місце для складування привезеного з поїздки сміття. Отже, робота ведеться можливо це ще не європейський сервіс, проте це маленькі кроки, враховуючи фінансування парку та надходження коштів.
Оглянувши Національний природний парк «Дністровський каньйон», який вражає свою красою, всі ми розуміємо, що нам є що берегти. Парк служить зростанню туристичної привабливості регіону, розвитку інфраструктури туризму та рекреації, підприємницькій активності на селі і наш обов’язок розвивати його діяльність надалі.

P4232617P4232620P4232619P4232632P4232645P4232647