Ведеться підготовка до відзначення 800-річчя Збаража

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк провів нараду у Збаразькому замку присвячену підготовці до святкування 800-річчя міста Збаража, у якій також взяв участь начальник управління з питань туризму Володимир Болєщук. На нараді обговорювали план заходів щодо відзначення 800-річчя та фінансування свята.

/

«Відзначення 800-річчя заснування міста Збаража сприятиме його суспільно-політичному, історичному та культурному розвитку, - сказав Михайло Цимбалюк. - Також буде визначено державні пріоритети розвитку рекреаційно-туристичного потенціалу історичного міста, покращення та удосконалення його виробничої, соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури».


За підсумками проведеної наради голова ОДА доручив забезпечити розроблення та погодження необхідної проектно-кошторисної документації з визначенням вартості робіт з ремонту та реставрації пам'яток архітектури. Також належить підготувати та подати запити, для врахування, при формуванні проектів державного, обласного, а також Збаразьких районного та міського бюджетів щодо передбачення коштів для фінансування робіт.


Довідково: Історична роль міста Збаража має значний вплив у становленні та утворенні української державності. Згідно із писемною згадкою від 1211 року в одному з найдавніших творів України - Руси Галицько-Волинському літописі, древнє місто було центром удільного князівства на кордоні Галичини і Волині.


За сукупністю чисельних пам'яток історії та архітектури м. Збараж включено до переліку історичних місць України. В силу обставин, які склалися, древнє місто потребує суттєвого благоустрою, реконструкції, реставрації та капітального ремонту як будівель, так і пам'яток архітектурної, історичної, культурної спадщини.


На підтримку ініціативи Тернопільської обласної і Збаразької районної державних адміністрацій, Збаразької районної та міської рад, щодо відзначення на державному рівні у 2011 році 800-річчя заснування міста Збаража, прийнято постанову Верховної Ради України «Про відзначення на державному рівні 800-річчя заснування міста Збаража Тернопільської області».


Враховуючи наведене, а також з метою проведення святкування у 2011 році 800-річного ювілею міста Збаража та відзначення цієї події на державному рівні. Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження Про підготовку та відзначення 800-річчя міста Збаража Тернопільської області.



За матеріалами прес-служби Тернопільської облдержадміністрації.

/Управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації