На Тернопіллі відбудеться фестиваль куті та лемківської коляди

Планується, що це етнографічно-фольклорне свято пройде 15-16 січня 2011 року.

Місцем проведення фестивалю обрана територія, на якій ведуться роботи зі спорудження музею під відкритим небом Лемківське село, у Монастириському районі Тернопільської області.

/

Традиційно тут, в урочищі Бичова, відбувається Всеукраїнський літній фестиваль лемківської культури Дзвони Лемківщини.


Цього ж року голова Тернопільської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк запропонував створити на згаданій території постійно діючий музей під відкритим небом, а також - провести фестиваль куті та лемківської коляди.


Про підготовку до цього дійства йшлося сьогодні на нараді, яку керівник області провів із членами оргкомітету святкувань.


Зокрема він акцентував увагу на тому, що учасники та гості фестивалю матимуть нагоду взяти участь у різдвяних дійствах, притаманних лемкам, послухати коляд та поколядувати разом із фольклорними колективами з Тернопільської та сусідніх з нею областей, побачити обряд Маланка та вертеп, покататися на санях, запряжених кіньми.


Ще однією родзинкою свята має стати фестиваль куті.


Кожне село, та й кожна оселя мають власний, особливий рецепт куті. Це надзвичайна страва, адже готують її саме на Різдвяні свята, а до її споживання за одним столом збирається вся родина. От і ми пропонуємо нашій фестивальній громаді почастуватися кутею, яку представить кожен район, фольклорний колектив, господині, оголошені до участі у фестивалі, - каже Михайло Цимбалюк.


Він зазначив, що проводячи такі фестивалі Тернопільщина має на меті популяризувати традиції та обряди, зберігати безцінну культурну спадщину нашого народу.

/Тернопільська обласна державна адміністрація