Коментар Державної служби туризму і курортів України щодо змін в туристичному законодавстві.

Відміна ліцензування турагентської діяльності

17.11.2010 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності № 2608-VI від 19.10.2010, яким скасовано ліцензування турагентської діяльності.

/

Відповідно до п.30 ст.9 Закону України Про ліцензування певних видів господарської діяльності ліцензуванню підлягає лише туроператорська діяльність, турагентська діяльність ліцензуванню не підлягає. Суб’єкти господарювання, які раніше отримали ліцензії на турагентську діяльність можуть працювати як по ліцензіям, так і без них.

Суб’єкт господарювання, який має намір займатися турагентською діяльністю повинен внести в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України вид діяльності за КВЕД - Послуги з організації подорожувань (код 63.30.0). При здійсненні турагентської діяльності турагенти повинні керуватись вимогами Закону України Про туризм, в тому числі ст.16 вказаного закону щодо наявності у турагента банківської гарантії. Туристичні оператори працюють з турагентами на підставі угод і мають право ставити свої вимоги до турагентів і вимагати документи і будь-які гарантії від них.


Стосовно подання турагентами статистичної звітності по формі І-ТУР.

Абзацом 18 ст.24 Закону України Про туризм визначено, що суб’єкти туристичної діяльності зобов’язані вести облікову та іншу визначену законодавством документацію, надавати в установленому порядку бухгалтерську та статистичну звітність.

Відповідно до Інструкції щодо заповнення форми державної статистичної звітності N 1-ТУР, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 04.03.98 № 96, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.03.98 за № 82/2622 «звіт заповнюють відповідальні особи підприємств, установ, організацій, фізичні особи, що зареєстровані у встановленому чинним законодавством України порядку і здійснюють діяльність, пов'язану з наданням туристичних послуг (надалі - суб'єкти туристичної діяльності), незалежно від відомчої підпорядкованості, форми власності та організаційно-правової форми господарювання». Ліцензійні умови провадження туроператорської та турагентської діяльності діють в частині, що не суперечить чинному законодавству. Таким чином всі суб’єкти туристичної діяльності повинні подавати до місцевих органів виконавчої влади в галузі туризму та органів державної статистики за місцезнаходженням у визначені терміни, у повному обсязі достовірну статистичну інформацію за формами державної статистичної звітності № 1-ТУР “Звіт про діяльність туристичної організації” і № 1-ТУР(к) “Звіт про діяльність туристичної організації”, затвердженими наказом Державного комітету статистики України від 04.03.98 № 96, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.03.98 за № 182/2622.


Контрольні функції щодо дотримання турагентами вимог чинного законодавства покладені на відповідні контролюючі органи. У разі порушень свої прав споживач туристичних послуг або суб’єкт туристичної діяльності може звернутись до управління з питань захисту прав споживачів або до суду.


Стосовно акредитації фахівців туристичного супроводу.

На сьогодні в Держтуризмкурортів не отримало офіційної інформації від МОН стосовно присвоєння кваліфікації українськими учбовими закладами кваліфікація екскурсовода та гіда-перекладача.


Відповідно до п. 2.10 наказу Державної туристичної адміністрації України від 29.04.04 № 83 «Про затвердження Положення про порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 20.10.04 за №1344/9943, фахівці туристичного супроводу для отримання Дозволу мають подати акредитаційній комісії повний перелік документів, перерахованих в даному пункті.


Підготовку та підвищення кваліфікації фахівців туристичного супроводу здійснюють підприємства, які отримали ліцензію Міносвіти в установленому порядку. Курси підготовки та підвищення кваліфікації проходять фахівці туристичного супроводу, які мають вищу освіту.


Водночас, враховуючи те, що ринок ставить високі кваліфікаційні вимоги до компетенції фахівців у сфері туризму, та зважаючи на високий рівень якості освіти, яку здобувають студенти КНТЕУ, Держтуризмкурортів підтримало ініціативу Київського національного торговельно-економічного університету щодо підготовки фахівців з напряму «Туризм» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», «магістр».


Повноваження структурних підрозділів з питань туризму і курортів Держтуризмкурортів визначено п. 3 наказу Державної туристичної адміністрації України від 29.04.04 № 83 «Про затвердження Положення про порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу».


Будь-які запитання, які виникають при застосуванні на практиці нових норм законодавства в галузі туризму можна направляти на адресу електронної пошти Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..


Державна служба туризму і курортів України, http://www.tourism.gov.ua

/Управління з питань туризму Тернопільської обласної державної адміністрації