«Дзвони Лемківщини» запрошують

7-8 серпня 2010 року відбудеться щорічний Всеукраїнський Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини», що одним з найбільш популярних мистецьких фестивалів, які проходять на Тернопільщині.

/

Проведення Фестивалів лемківської культури започатковано у 1999 році, коли 5-6 червня в с.Гутисько Бережанського району - центрі лемківської різьби, розташованого на межі Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, відбувся Перший Крайовий фестиваль лемківської культури – «Лемківська Ватра».


В рамках проведення Другого крайового фестивалю «Лемківська Ватра» 10-11 червня 2000 року на ватряному полі с.Гутиська встановлено Пам′ятний Хрест з нагоди 55-річчя депортації лемків. В той час свято відвідали народна артистка України, професор Марія Бойко та заслужена діячка мистецтв України, професор Ольга Бенч, уродженка цього села.


Третій фестиваль, що отримав назву «Дзвони Лемківщини», проходив у рамках заходів з нагоди 10-річчя Проголошення Незалежності України 9-10 червня 2001 року в Монастириськах під гаслом «Цне мі ся за тобов, мій Лемківський краю!». Місто Монастириська для проведення цього мистецького дійства вибрано не випадково, адже тут компактно проживають переселенці з Лемківщини, працює народний лемківський хор «Яворина» та музей лемківської культури. На новому місці, в урочинці Бичова, зведено сцену. У святі взяв участь голова Тернопільської обласної ради Василь Олійник. Відтоді фестиваль лемківської культури “Дзвони Лемківщини” проводиться у Монастириськах щорічно.


Другого серпня 2009 року в урочищі «Бичова» відбулося освячення каплиці та Богослужіння.


Постійними учасниками свята є аматорські художні колективи із Івано-Франківської області, Рівного, Львова, Києва, Дрогобича, Пустомит, Житомира, Одеської області, Борислава, Калуша, Долини.


Гості свята мають змогу не лише оглянути виставку народних майстрів Тернопільщини, а й придбати їх вироби, газету «Дзвони Леміквщини», «Лемківський календар», тематичну літературу з історії та культури лемків, пам′ятні значки і сувеніри.

/Управління з питань туризму ТОДА