Історичні замки Тернопілля мають бути не тільки збережені, а й відновлені

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба та голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк взяли у участь у регіональній нараді “Збереження та пристосування замків Тернопільщини”.

/

Регіональна нарада з питань охорони культурної спадщини та збереження традиційного характеру середовища історичних населених місць “Збереження та пристосування замків Тернопільщини” відбулася сьогодні у Збаразькому замку.


Перед нарадою відбулася робоча зустріч та Михайла Цимбалюка та Володимира Яцуби в обласній державній адміністрації, присвячена питання збереження історичної спадщини Тернопілля. Після наради міністр та голова облдержадміністрації ознайомилися із станом архітектурно-будівної спадщини м. Тернополя.


Від так під час наради голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк наголосив, що проводити такий форум на теренах області є одночасно почесно і відповідально. Він також зазначив, що облдержадміністрації приділяє значну увагу збереженню та відновленню історичних замків Тернопілля.


На нараді Михайло Цимбалюк та Володимир Яцуба відзначили, що приклад відновлення Збаразького замку є взірцем того, як в непростих економічних та політичних умовах можна не тільки зберігати цінну історичну спадщину, а й нарощувати її туристичний потенціал.


Голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк також поділився тими напрацюваннями, які є в області щодо збереження та відновлення історичної спадщини. Зокрема, йдеться про те, що 18 замків Тернопілля можуть бути відновлені силами місцевої влади за підтримки центральної, а також при допомозі місцевих інвесторів.


Так, зазначив керівник області, на часі завершення реставрації Вишневецького замку, проведення реставраційних робіт у Кременецькому, Тернопільському, Теребовлянському, Бережанському, Борщівському замках.


Серед іншого Михайло Цимбалюк звернув увагу на те, що в області є близько десяти потенційних місцевих інвесторів, які зарекомендували себе ефективними господарниками і виявляють бажання долучитися до відновлення історичної спадщини, та на те, що проведення реставраційно-відновлюваних робіт реально здійснити саме з місцевих будівельних матеріалів.


Голова облдержадміністрації подякував Міністру регіонального розвитку та будівництва України Володимиру Яцубі за послідовну, наполегливу та принципову позицію у питаннях збереження та відновлення історико-архітектурної спадщини України.


Під час наради Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба окреслив пріоритетні напрями роботи міністерства щодо збереження та відновлення історико-архітектурної спадщини, наголосивши на тому, що є в цьому плані є відповідне доручення Президента України Віктора Януковича, яке стосується відновлення історичних замків як Тернопілля, так і всієї України.

/Прес-служба ТернОДА