Відбувся семінар по розвитку сільського зеленого туризму в Гусятинському районі

Управління з питань туризму спільно з Гусятинською районною державною адміністрацією організували і провели семінар присвячений розвитку сільського зеленого туризму: Сталий розвиток громад через стратегічне планування, вдосконалення інфраструктури та розвиток сільського зеленого туризму, який відбувся 10 листопада в Гусятинському районі.

/

Учасників семінару радо вітали голова Гусятинської районної державної адміністрації Турецький Степан Петрович, заступник голови РДА Хоптян Надія Андріївна, начальник відділу культури і туризму Сагайдак Роман Євгенович, головний спеціаліст Митко Надія Іванівна.


У рамках семінару відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток сільського зеленого туризму як невід’ємна складова сталого розвитку громад». Учасниками якого були власники агросадиб, представники туристичних організацій, структурних підрозділів по туризму, представники податкової інспекції, служби зайнятості, санітарно-епідемічної служби, представники ЗМІ.


Відкрив засідання начальник управління з питань туризму обласної державної адміністрації Володимир Михайлович Болєщук, який наголосив, що сільський туризм – пріоритетний напрям в розвитку туризму особливо на Тернопільщині, яка славиться мальовничими краєвидами, пам’ятками історії та археології, але надалі  слабкою ланкою залишається розвиток туристичної інфраструктури, немає достатньої кількості хороших готелів, тому дуже важливим є розбудова сільських зелених садиб, що допоможе залученню коштів до місцевих бюджетів, сприятиме працевлаштуванню жителів сільської місцевості. Як прикладом цього може стати Гусятинський район.


Хоптян Надія Андріївна у вітальному слові зазначила, що Гусятинська земля багата на природні та  історичні пам’ятки, тут є чим здивувати та привабити туриста. Вона побажала всім учасникам успіхів в роботі семінару та плідної співпраці.


Під час засідання  досвідом з розвитку сільського туризму в районах  ділилися:


керівник кластеру сільського туризму «Мальовнича Бережанщина»  Володимир Якимів, власники агросадиби в с.Жуків Оксана і Мирон Постолани (Бережанський район);
керівник районного комунального підприємства «Заліщицьке туристичне бюро» Олександра Гашпарич (Заліщицький район);
власниця агросадиби в м.Збараж  Галина Будзан (Збаразький район);
керівник Гусятинської районної громадської організації Всеукраїнської екологічної ліги  Михайло Ковальчук (Гусятинський район).


Учасники обговорювали питання, пов’язані із діяльністю у сфері сільського туризму, в т.ч. діяльність органів місцевого самоврядування та влади, громадських організацій та профільних об’єднань, питання співпраці із туристичними підприємствами, законодавство, кредитування. З питання співпраці з центрами зайнятості виступив директор Гусятинського районного центру зайнятості  Череватий А.Д.


Підсумки круглого столу підвів начальник управління з питань туризму В.М. Болєщук, який наголосив на необхідності:


випуску оновленого туристично-інформаційного   довідника по сільським зеленим садибам Тернопільської області,
підготовці звернення до Верховної Ради України щодо першочерговості прийняття Закону України «Про сільський зелений туризм»,
ініціювання на засіданні сесії обласної ради питання мікрокредитування власників агросадиб (за прикладом Рівненської області),
продовжувати співпрацю з центрами зайнятості щодо підготовки та навчання безробітних у сфері надання туристичних послуг з сільського туризму,
рекомендувати відділам туризму районних державних адміністрацій провести круглі столи з питань розвитку пріоритетних видів туризму.


В рамках семінару учасники ознайомились з туристичною інфраструктурою Гусятинського району.


Турецький Степан Петрович особисто провів ознайомчу екскурсію з селом Самолусківці.


В с. Личківці з учасниками семінару ділився досвідом по розвитку сільського туризму сільський голова Степан Дуда та власник Личківецького палацу   Ярослав Дичок, який планує облаштувати в палаці готель.


Далі по програмі було відвідання смт Гусятина. Гості скуштували Новозбручанської мінеральної води, поспілкувалися з головним лікарем санаторію «Збруч» Пожарнюком Євгеном  Романовичем, який розповів про лікувальні властивості мінеральної води «Новозбручанська» та високомінералізованої «Рапи», а також про напрями оздоровлення в санаторії.


З історією Гусятина та археологічними знахідками на території району учасники ознайомились під час екскурсії  в Гусятинському комунальному краєзнавчому музеї..


Учасники семінару відвідали  аграсадиби Людмили Стебелецької, садибу-клініку  лікаря Володимира Боднара, приватний готель «Симфонія» Івана Безкоровайного.


Закінчився семінар в с.Чагарях, де відбулася зустріч з меценатом Михайлом Мацієвським, який поділився планами по розбудові селища, як привабливого  туристично-відпочинково центру: будівництво готелю, дендропарку, причалу для човнів, пляжу, так і культурно-освітнього центру: будівництво дитячого садка, школи, Співочого поля, а також -  першої в Україні сільської філармонії.


Підведення підсумків семінару відбулося в агросадибі Михайла Мацієвського. Гостей зустрічали троїсті музики, майстер-клас по гончарству для всіх бажаючих проводив народний умілець, житель Гусятинського району  - Василь Бардачевський.


Під час всієї поїздки по Гусятинському району для присутніх захоплюючу екскурсію проводив вчитель Гусятинської ЗОШ, краєзнавець – Михайло Ковальчук.


В семінарі взяли участь власники агросадиб Галина Будзан (м.Збараж), Оксана та Мирон Постолани (с.Жуків, Бережанського району),  керівник кластеру сільського туризму «Мальовнича Бережанщина» - Володимир Якимів, представники туристичних організацій: ЗАТ «Тернопільтурист»  ПП «Оксамит-КЛ», ТОВ «Обласний спортивно-туристський клуб»,  ПМП «Мандри-світ», ПП «Райзе-тур», представники Тернопільського обласного інформаційно-туристичного краєзнавчого центру, КП «Заліщицьке туристичне бюро», керівники відділів культури і туризму районів Тернопільської області, представники ЗМІ.







/Управління з питань туризму Тернопільської ОДА