Відбувся дводенний семінар «СПЕЛЕО – туризм 365 днів»

Управлінням з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації було проведено дводенний семінар із спелеотуризму.

У перший день, 17 листопада, у Технічному коледжі Тернопільського національного технічного університету відбувся круглий стіл на тему «СПЕЛЕО – туризм 365 днів».

/

Для обговорення теми спелеології були запрошені, як представники державних органів влади, так і представники громадських організацій. На засіданні було розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку використання печер Тернопілля з екскурсійно-туристичною метою.


За висновками присутніх спеціалістів, спелеологів та громадських діячів у галузі туризму, печери - є вагомою складовою туристичної інфраструктури Тернопільської області.


Представник головного управління МНС України в Тернопільській області Сергій Яворський вніс пропозицію, що потрібно проводити щорічні спеціальні навчання в печерах, що використовуються з туристично-рекреаційною метою. Заступник начальника гірського пошуково-рятувального пункту В’ячеслав Апостолюк звернув особливу увагу на те, що всім бажаючим відвідати спелоеооб'єкти слід обов’язково проконсультуватися у фахівців, зареєструватись та отримати інструктаж з техніки безпеки у Тернопільському гірському пошуково-рятувальному пункті.


Начальник управління з питань туризму обласної державної адміністрації Володимир Болєщук звернув увагу на покращення обслуговування відвідувачів, адже в управління неодноразово надходили звернення про неякісний рівень наданих послуг.


За підсумками круглого столу було прийнято колегіальне рішення провести детальний аналіз стану кожної природної пам’ятки, виробити єдину стратегію щодо використання печер у туристичній галузі.


18 листопада, в рамках семінару, було здійснено об’їзд найпривабливіших печер Тернопільської області. Проводився огляд печер «Вертеба», «Кришталева» та «Млинки», які знаходяться у Борщівському та Чортківському районах.


«Ми зосередились на цих печерах, адже це наші найцікавіші та доступні підземні перлини, які можна відвідувати в екскурсійних цілях» – сказав начальник управління з питань туризму Володимир Болєщук.


Всі присутні мали можливість оглянути як самі печери так і об’єкти туристичної інфраструктури, стан якої не відповідає сучасним вимогам.


Найбільшою проблемою визнано стан під’їзних шляхів. Так, до печери «Кришталева» важко під’їхати навіть легковим автомобілем, що змушує автобуси зупинятись далеко від об’єкту, а екскурсантам пішки долати кілометри складної дороги.


Начальник управління з питань туризму Болєщук Володимир Михайлович підвів підсумки дводенної роботи, наголосивши на першочерговій необхідності вирішення нагальних проблем використання печер, шляхом координації зусиль всіх установ та організацій, які можуть усунути виявлені проблеми.



/Управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації